Rusland zegt bereid te zijn om mee te werken aan een herstel van de export van graan vanuit de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee. Dat is toegezegd tijdens een 80-minuten durend telefonisch gesprek tussen Vladimir Poetin, Frans president Emmanuel Macron en Duits bondskanselier Olaf Scholz. Maar wat wil de Russische dictator in ruil en welke prijs is het Westen bereid te betalen?
Rusland en Oekraïne zijn grote uitvoerders van tarwe, maïs, gerst en zonnebloemolie. Oekraïne wordt zelfs “de graanschuur van Europa” genoemd. Als de oogst van het komende zomerseizoen geblokkeerd blijft – door het militaire geweld in Oekraïne en door de economische sancties tegen Rusland – dreigen er voedseltekorten in sommige afhankelijke ontwikkelingslanden, zo waarschuwden meerdere internationale organisaties.
Zwarte Zee
Rusland zegt nu bereid te zijn om mee te zoeken naar een oplossing. “Rusland staat klaar om te helpen bij het vinden van opties voor de ongehinderde export van graan, ook van Oekraïens graan uit havens aan de Zwarte Zee”, zegt het Kremlin in een verklaring. De opening komt er na een telefoongesprek met drie deelnemers: Poetin, Macron en Scholz.
Het Russische leger zou de zeemijnen opruimen, waardoor er een corridor gemaakt kan worden om vrachtschepen toegang te geven tot de havens in Oekraïne, zoals Odessa. Uiteraard wil Poetin iets in ruil: op zijn minst het opheffen van de sancties die de export van landbouwproducten en meststoffen vanuit Rusland blokkeren, zo is af te leiden uit het statement.
Maar volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba is er helemaal geen verband tussen de voedselcrisis en de sancties tegen Rusland.
De Verenigde Naties zouden een belangrijke rol spelen in de onderhandelingen over een akkoord. De vraag is of Poetin nog meer economische sancties geschrapt wil zien. Aan de andere kant van de tafel lijkt het onwaarschijnlijk dat het Westen veel toegevingen zal willen doen, zeker zolang Poetin geen rechtstreekse onderhandelingen over een staakt-het-vuren aanknoopt met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, waar Scholz en Macron op aangedrongen zouden hebben.