Poetin waarschuwt VS voor nieuwe raketcrisis: “Scenario Koude Oorlog dreigt”

De Russische president Vladimir Poetin heeft een waarschuwing afgegeven aan de Verenigde Staten: als Washington langeafstandsraketten in Duitsland stationeert, zal Rusland reageren met soortgelijke raketten die het Westen kunnen bereiken. Deze waarschuwing komt te midden van toenemende spanningen tussen de twee grootmachten.

Tijdens een toespraak voor matrozen uit Rusland, China, Algerije en India op de Russische marinedag in Sint-Petersburg, benadrukte Poetin de risico’s van een dergelijke plaatsing. Hij verklaarde: “De vluchttijd naar doelen op ons grondgebied van zulke raketten, die in de toekomst kunnen worden uitgerust met kernkoppen, zal ongeveer 10 minuten bedragen.” Poetin waarschuwde voor de potentiële dreiging die deze raketten vormen.

De waarschuwing van Poetin komt op een moment dat de Verenigde Staten plannen hebben aangekondigd om vanaf 2026 langeafstandsraketten, waaronder SM-6, Tomahawk-kruisraketten en hypersonische wapens, in Duitsland te stationeren. Deze stap maakt deel uit van een bredere inspanning om de aanwezigheid van de NAVO in Europa te versterken. Poetin beloofde dat Rusland in reactie hierop “spiegelmaatregelen” zal nemen om soortgelijke raketten in te zetten, als reactie op de acties van de VS.

Terugkeer naar de Koude Oorlog?

De huidige spanningen doen sterk denken aan het tijdperk van de Koude Oorlog, waarin beide supermachten verwikkeld waren in een diplomatiek steekspel. De situatie wordt verder bemoeilijkt door het voortdurende conflict in Oekraïne, waar Russische troepen sinds 2022 actief zijn. Poetin beschouwt deze oorlog als onderdeel van een bredere historische strijd met het Westen, dat volgens hem Rusland vernederde na de val van de Sovjet-Unie.

Escalatie

Het risico op escalatie is groot, met beide partijen die waarschuwen voor ernstige gevolgen als hun acties worden uitgedaagd. Rusland controleert momenteel ongeveer 18% van het Oekraïense grondgebied, inclusief de Krim en delen van vier regio’s in Oost-Oekraïne. Het Westen heeft toegezegd Oekraïne te steunen in zijn strijd tegen Rusland. Ondertussen heeft Moskou duidelijk gemaakt dat de betwiste gebieden nu weer deel uitmaken van Rusland.

Poetins waarschuwing roept herinneringen op aan de Koude Oorlog, toen de VS in 1979 Pershing II-raketten in West-Europa plaatsten. Sovjetleiders, waaronder secretaris-generaal Joeri Andropov, vreesden dat deze plaatsing deel uitmaakte van een Amerikaans plan om de Sovjet-Unie te decapiteren door het politieke en militaire leiderschap uit te schakelen.

Meer
Lees meer...