Politie wordt strenger: “Gedaan met sensibiliseren, meteen boete”

Voor de politie is de speeltijd over. Wie zich niet aan de coronamaatregelen houdt, krijgt zonder pardon een boete. Daarvoor waarschuwde Nicholas Paelinck, voorzitter van de ­Vaste Commissie van de Lokale ­Politie, in De Ochtend op Radio 1.

Tijdens de persconferentie, volgend op de Nationale Veiligheidsraad, was premier Sophie Wilmès (MR) duidelijk. De politie moet én zal strenger optreden tegen mensen die de coronamaatregelen aan hun laars lappen. “Iedereen is verantwoordelijk in deze crisis en daarom herhalen we, tot vervelens toe, de regels die iedereen moet volgen”, hield de premier nog eens een pleidooi voor burgerzin.

“Sensibiliseren voorbij”

Voor de lokale politie betekent dat het startschot van een nieuwe reeks controles. Al weten de agenten nu nog niet precies hoe ze vanaf zaterdag moeten handhaven. “We wachten op het ministerieel besluit met de concrete uitwerking”, legde Paelinck uit. “Tegen morgenvroeg moeten we onze mensen briefen, dus het is kort dag om de juiste operationele richtlijnen mee te geven aan onze mensen.”

Paelinck benadrukte dat de controles opgevoerd worden en de focus voornamelijk op de mondmaskerplicht komt te liggen. “Tot nu werkten we vooral vermanend en sensibiliserend, zodat de bevolking de tijd kreeg om zich aan te passen”, zei hij. “Dat stopt nu, omdat we merken dat niet iedereen meestapt in het verhaal. Als u niet in orde bent, wordt u onmiddellijk geverbaliseerd.” Een boete van 250 euro is dan het resultaat.

Wat met de registratie?

De andere maatregelen zijn uiteraard moeilijker te controleren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de omvang van uw bubbel én de contactgegevens die cafégangers opgeven. Want valt het te vermijden dat mensen een nep-gsm-nummer of een verzonnen e-mailadres noteren? “Uitbaters kunnen ons uiteraard bellen, maar we rekenen in eerste instantie op henzelf om de registratie in goede banen te leiden”, liet de voorzitter van de Vaste Commissie vrijdag ook optekenen in de krant De Standaard.

Ook Horeca Vlaanderen zit op dat vlak met de handen in het haar. Een identiteitskaart opvragen, mag niet, bevestigt topman Matthias De Caluwe in de krant. “We kunnen de uitbaters alleen maar aanmanen om die formulieren goed te laten invullen”, stelt hij. Horeca Vlaanderen stuurt later op vrijdag een draaiboek rond over hoe cafébazen en restauranthouders dat concreet kunnen aanpakken.

Meer
Lees meer...