Politieke chaos in Schaarbeek: MR en PS in felle strijd om burgemeesterssjerp

In Schaarbeek dreigt een politieke patstelling over de burgemeesterssjerp. Na een ex aequo bij de gemeenteraadsverkiezingen staan de PS en de MR lijnrecht tegenover elkaar. De strijd om wie de nieuwe burgemeester wordt, zorgt voor verhitte debatten en dreigt de coalitievorming in een impasse te brengen.

De verkiezingen in Schaarbeek leverden een gelijke score op voor de PS en het kartel MR-Les Engagés, elk met 10 zetels. De groenen van Ecolo-Groen volgen met 9 zetels, terwijl de PVDA en de huidige burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) elk 6 zetels binnenhaalden. Ook kleinere partijen zoals Team Fouad Ahidar en 1030 ENSEMBLE kregen respectievelijk 4 en 2 zetels. De vraag wie de burgemeesterssjerp mag dragen, is echter nog ver van een antwoord.

Voor de PS is de zaak duidelijk: hun lijsttrekker Hasan Koyuncu behaalde meer voorkeurstemmen dan MR-Les Engagés-leider Henry Audrey, en claimt daarom het burgemeesterschap. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez legt zich daar echter niet bij neer. Hij benadrukt dat de MR in andere Brusselse gemeenten, zoals Anderlecht en Elsene, PS-kandidaten heeft gesteund om burgemeester te worden en verwacht nu wederkerigheid van de socialisten.

Spanning rond Koyuncu: imamrel blijft nazinderen

Naast de politieke machtsstrijd, is er ook controverse rond de persoon van Hasan Koyuncu. Begin dit jaar raakte hij betrokken bij een rel toen hij een controversiële imam uitnodigde in het Brussels Parlement, die een gebed voordroeg. Hoewel Koyuncu zich later distantieerde van het voorval en benadrukte dat hij voorstander is van de scheiding tussen kerk en staat, blijft dit voor Bouchez een breekpunt.

Ecolo daarentegen lijkt geen bezwaar te hebben tegen een burgemeester Koyuncu. “Hij is al jaren parlementslid, lijsttrekker en haalt de meeste voorkeurstemmen. Er is geen reden waarom hij geen burgemeester zou kunnen zijn”, verklaarde Ecolo-kopstuk Vincent Vanhalewijn. De Brusselse PS-voorzitter Ahmed Laaouej deelde die mening en stelde dat de PS niet zal onderhandelen over het burgemeesterschap van Koyuncu.

Clerfayts rol en de zoektocht naar een stabiele meerderheid

De huidige burgemeester Bernard Clerfayt bemoeilijkt de situatie nog verder. Ondanks het verlies van 11 zetels, wil Clerfayt met zijn ‘Liste Bourgmestre’ meespelen in de coalitievorming. Hij ziet een mogelijke meerderheid met MR-Les Engagés en PS, maar met slechts 26 zetels vindt hij dat te riskant. Clerfayt wil minstens 30 zetels voor een stabiele coalitie en sluit een samenwerking met de PVDA uit, waardoor Ecolo-Groen een logische partner lijkt.

Toch blijven de onderhandelingen voorlopig muurvast zitten. Clerfayt benadrukt dat er momenteel geen inhoudelijke gesprekken plaatsvinden, voornamelijk door het aanhoudende gekibbel tussen de PS en de MR. “Er zijn contacten in alle richtingen, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat er snel een oplossing komt als de partijvoorzitters zich blijven mengen in het debat,” stelde hij aan de Brusselse zender BX1.

Meer
Lees meer...