Premier League haalt snel meerderheid inkomsten uitzendrechten uit buitenlandse contracten

De Engelse Premier League (EPL) blijft de meest lucratieve voetbalcompetitie van de wereld en zal die positie de volgende jaren nog verder versterken. De Engelse competitie zal immers zijn inkomsten uit buitenlandse uitzendrechten immers gevoelig zien toenemen. Dat blijkt uit een rapport van consultant Dataxis.

Er wordt opgemerkt dat de uitzendrechten van de Premier League in de toekomst voor het merendeel uit buitenlandse contracten zullen bestaan.

Ticketverkoop

De inkomsten van de voetbalclubs realiseerden vorig jaar wereldwijd een groei met 1 procent tegenover het seizoen voordien. Daarmee kon de eerste stijging worden gemeld sinds de uitbraak van de coronapandemie. De omzet ligt echter nog altijd 12 procent lager dan drie jaar geleden, voor de uitbraak van de pandemie.

“Dit verschil moet worden toegeschreven aan het feit dat de meeste wedstrijden nog altijd met een beperkt publiek of zelfs met gesloten deuren moesten worden gespeeld”, stippen de onderzoekers aan.

“Dit heeft tot gevolg dat de inkomsten uit de ticketverkoop en commerciële activiteiten in de stadions nog altijd een absoluut laagterecord laten optekenen. Daarentegen zijn de inkomsten uit uitzendrechten tot piekniveaus opgelopen.”

“Met meer dan 5 miljard inkomst blijft de Premier League met grote voorsprong de voetbalcompetitie met de grootste inkomsten van de hele wereld”, merkt Dataxis op.”Die positie zal de volgende jaren nog verder worden versterkt. Uiteindelijk zullen de inkomsten uit uitzendrechten van de Premier League voor een groter deel uit buitenlandse contracten dan uit licenties in eigen land bestaan.”

“De Engelse Premier League zal immers kunnen profiteren van de verbeterde voorwaarden van zesjarige overeenkomsten met Nordic Entertainment Group in Scandinavië en de National Broadcasting Company (NBC) in de Verenigde Staten.”

“De gecombineerde contracten zullen ongeveer 800 miljoen euro per seizoen opleveren. Internationale rechten zouden daardoor uiteindelijk de waarde van de binnenlandse contracten moeten overtreffen. Dit is een fenomeen dat voor andere competities, behalve misschien voor La Liga in Spanje, nauwelijks denkbaar is.”

Manchester City

Manchester City werd het voorbije seizoen de voetbalclub met de meeste inkomsten van de hele wereld. De Engelse club genereerde in totaal 644,9 miljoen euro inkomsten en liet daarbij een grotere omzet optekenen dan Real Madrid en Bayern München. Dat blijkt uit een rapport van consultant Deloitte. FC Barcelona, dat het seizoen voordien nog de eerste plaats opeiste, zakte naar een vierde plaats.

Naast zijn sterke prestaties op het terrein – vooral in de Champions League, die leidde tot extra inkomsten uit uitzendrechten en een hoger prijzengeld – moet het financieel succes van Manchester City ook worden toegeschreven aan de investeringen die de club in innovatieve digitale strategieën doet om het engagement van de fans te versterken.

“Manchester City werd recent de eerste voetbalclub die in het metaverse een replica van zijn eigen stadion bouwde. Drie jaar geleden al startte de club met een eigen online videokanaal”, stippen de onderzoekers nog aan.

Meer
Lees meer...