Premier League vervangt namen van spelers door ‘Black Lives Matter’ bij terugkeer

Spelers in de Premier League zullen de eerste wedstrijd na de onderbreking door de coronacrisis met ‘Black Lives Matter’ op hun rug spelen in plaats van hun naam. Dat is beslist door alle 20 ploegen, maar moet wel nog goedgekeurd worden door de spelers zelf. De Engelse voetbalcompetitie gaat volgende week na een onderbreking van meer dan drie maanden weer van start.

Leicester City en Aston Villa speelden op maandag 9 maart de voorlopig laatste wedstrijd van het huidige seizoen in de Premier League. De uitbraak van het nieuwe coronavirus zorgde ervoor dat de competitie na 29 van de 38 speeldagen tijdelijk moest onderbroken worden. Nu het coronavirus enigszins onder controle is in Engeland begint komende woensdag 17 juni de dertigste speeldag met Aston Villa tegen Sheffield United.

Black Lives Matter en NHS

Meer dan waarschijnlijk zullen spelers bij die terugkeer niet met hun familienaam op hun rug spelen. In plaats daarvan zullen er ‘Black Lives Matter’-boodschappen staan. Donderdag hielden de twintig clubs daarover een conference call. Daar bespraken ze wat de spelers kunnen doen om van de Premier League-wedstrijden gebruik te maken om aandacht te vragen voor systematisch racisme dat nog steeds aanwezig is in het land.

Naast die boodschap zijn de ploegen ook van plan om het logo van de National Health Service (NHS) op hun shirts te plaatsen. Zo willen ze de gezondheidswerkers in de strijd tegen het coronavirus eren.

FIFA

Beide plannen moeten wel nog gefinaliseerd worden, maar dat lijkt maar een formaliteit. De voorbije dagen waren heel wat spelers en ploegen uit de Premier League al te zien met T-shirts met boodschappen over George Floyd en Black Lives Matter. We zagen ook verschillende ploegen taking a knee voor de training.

https://twitter.com/David_Ornstein/status/1271066889633103875

In principe verbiedt de Wereldvoetbalbond FIFA “elke politieke, religieuze of persoonlijke slogan, statement of afbeelding” tijdens wedstrijden. Naar aanleiding van de recente gebeurtenissen liet de bond wel weten dat het “gezond verstand” zou toepassen, wat wil zeggen dat acties deze keer uitzonderlijk wel mogen.

Meer
Lees meer...