De federale regeringsonderhandelingen komen opnieuw onder druk te staan. Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit, vraagt formateur Bart De Wever (N-VA) om zijn supernota grondig te herschrijven. Maxime Prévot (Les Engagés) en Georges-Louis Bouchez (MR) reageren vol onbegrip en kritiek.
Inhoudelijk is Prévot het deels eens met Rousseau. Beide politici willen namelijk een eerlijke verdeling van de lasten, een punt waarop Rousseau vindt dat de supernota van De Wever tekortschiet. Prévot bevestigde bij RTBF dat ook hij de nota “nog altijd niet evenwichtig” vindt en dat Les Engagés hierover “ontevreden” blijft. Toch wijst hij de aanpak van Rousseau af. In plaats van de supernota volledig te herschrijven, stelt Prévot aanpassingen voor.
“Bart De Wever heeft gisteren net laten weten dat hij een nieuwe versie van de nota ging uitwerken die rekening houdt met wat er tijdens de bilaterale gesprekken is besproken”, zegt Prévot. Volgens hem moet er “zo weinig mogelijk tijd verloren gaan”.
Rousseau wil sociaaleconomisch akkoord, anderen willen doorwerken
Rousseau dringt aan op een sociaaleconomisch akkoord als basis voor de verdere onderhandelingen. Dit idee zorgt echter voor spanningen. Theo Francken (N-VA) gaf eerder aan dat andere thematische werkgroepen konden doorwerken tijdens de sociaaleconomische onderhandelingen, een standpunt dat Prévot deelt. “Dat leek mij een positieve werkmethode”, zegt hij.
Prévot uit zijn bezorgdheid dat Vooruits strenge houding de voortgang kan vertragen. “Elke maand die voorbijgaat, maakt de budgettaire situatie moeilijker.”
Bouchez: “De houding van Vooruit is komedie”
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez treedt Prévot bij, maar kiest voor scherpere bewoordingen. Hij noemt de volledige afwijzing van de nota door Rousseau “te betreuren en eerlijk gezegd komedie”. Volgens Bouchez moet de formateur juist de kans krijgen om met de betrokken partijen te onderhandelen over verbeteringen in plaats van te verwachten dat de eerste versie perfect is.
“Om tot een goede tekst te komen, moet je onderhandelen”, verklaart Bouchez. Hij roept Vooruit op om met “meer redelijkheid en een positieve ingesteldheid” aan tafel te blijven.
Bouchez pleit ook voor discretie. Bij RTL Info suggereerde hij om in conclaaf te gaan met de hoofdonderhandelaars, zonder lekken naar de pers, zoals vroeger gebruikelijk was.