Olijfolie lijkt wel het vloeibare goud geworden: terwijl de prijzen zijn gestegen als gevolg van de droogte die olijfgaarden treft, zijn sommige mensen gedwongen om een daad te stellen die een jaar geleden absurd leek: diefstal.
Prijs van olijfolie stijgt … een nieuw doelwit voor dieven
Waarom is dit belangrijk?
De stijging van de olijfolieprijzen als gevolg van droogte benadrukt de impact van de opwarming van de aarde op wereldwijde markten en ons dagelijks leven. Het kan een zware last leggen op huishoudbudgetten, vooral in regio's waar olijfolie een basisvoedselingrediënt is. Bovendien is de olijfolie-industrie een belangrijke inkomstenbron voor veel agrarische gemeenschappen, vooral in mediterrane landen.In het nieuws: De prijs van olijfolie is met meer dan 100 procent gestegen en hebben historische niveaus bereikt.
- De wereldwijde prijzen van olijfolie bereikten in september 8.900 dollar per ton (ongeveer 8.333 euro). Dat becijferde het Amerikaanse Ministerie van Landbouw.
- Deze stijging wordt ook gevoeld in België:
- Bij Carrefour kost een liter huismerk olijfolie 7,99 euro, en 9,49 euro voor extra vierge olijfolie.
- Bij Delhaize wordt een liter culinaire olijfolie verkocht voor 5,69 euro, en 4,49 euro voor extra vierge.
- Bij Colruyt kost een fles van 75 cl huismerk Boni olijfolie 8,23 euro. Een liter extra vierge olijfolie kost 8,22 euro. Het merk Colruyt Everyday biedt ook een fles van een liter extra vierge aan voor 4,99 euro.
Historisch hoge prijzen
De oorzaak zijn de extreme klimatologische omstandigheden in het Middellandse Zeegebied.
- Spanje, dat alleen al ongeveer 40 procent van de wereldwijde olijfolieproductie levert, heeft al maanden te maken met historische droogte als gevolg van klimaatverandering. Het land heeft volgens het nationale meteorologische bureau AEMET zojuist de op twee na warmste zomer ooit geregistreerd. De gemiddelde zomertemperatuur lag 1,3°C boven de norm.
- Het land kreeg met de uitersten te maken, want het weer sloeg ook om. Toen werd Spanje getroffen door hevige regenval die ernstige overstromingen veroorzaakte.
- Dit alles is slecht nieuws voor olijfbomen. De olijfolieproductie in Spanje is het afgelopen seizoen sterk afgenomen tot ongeveer 610.000 ton. Dit is een daling van meer dan 50 procent ten opzichte van de gebruikelijke productie die tussen 1,3 en 1,5 miljoen ton ligt.
- In Spaanse supermarkten is de prijs van olijfolie daarom in één jaar meer dan verdubbeld. Terwijl een liter vorig jaar gemiddeld 5 euro kostte, is het nu meer dan 9 euro, beweert de consumentenvereniging Facua. De organisatie analyseerde 50 merken in 8 van de grootste supermarkten in Spanje.
- Dit is “de hoogste prijs ooit geregistreerd voor Spaanse olijfolie”, beweert het marktanalysebedrijf Mintec.
- Het is de 28ste maand op rij dat de prijs stijgt.
- Paradoxaal genoeg is het net in Spanje waar de prijzen het sterkst zijn gestegen. Dit komt door de uitzonderlijke populariteit van dit product in het dieet van de Spanjaarden.
Olijvenroof
Resultaat: Men steelt niet langer in banken, maar in olijfoliefabrieken en olijfgaarden.
- Dit is in ieder geval het idee dat dieven hadden toen ze eind augustus 50.000 liter extra vierge olijfolie stalen in de Marin Serrano El Lagar-fabriek. Een verlies van meer dan 420.000 euro voor het familiebedrijf dat zich in de provincie Córdoba, Andalusië, de belangrijkste olijfolieproducerende regio van Spanje, bevindt.
- En dat is niet alles: 260.000 kilo olijven ter waarde van 161.000 euro werden gestolen in Jaén, de grootste olijfolieproducerende provincie ter wereld, tijdens het seizoen 2022/23, een stijging van 28 procent ten opzichte van 2021/22.
- Aan het begin van het jaar werden 42.300 kilo olijven gestolen in Badajoz, Extremadura, de derde grootste olijfolieproducerende regio van het land.
- In maart werden 16 mensen gearresteerd voor de diefstal van meer dan 17.500 kilo olijven op boerderijen in Madrid.
- Deze toename van diefstallen heeft de Spaanse politie ertoe aangezet de controles op voertuigen die olijfolie en olijven vervoeren, op te voeren. Als de bestuurder geen documentatie heeft om de herkomst van de olijven aan te tonen, vernietigen de autoriteiten de vruchten om dieven af te schrikken. Als het echter om olijfoliekannen of flessen gaat, proberen ze deze terug te brengen naar de legitieme eigenaar. Vloeibaar goud wordt niet zomaar vernietigd …
(nd)