Prins Laurent laat weer van zich horen: de jongste prins van de koninklijke familie zal nu een Kamerlid, Peter Buysrogge, vervolgen voor laster, tenzij hij zijn excuses aanbiedt. Buysrogge is niet onder de indruk van het dreigement, hij beweert dat hij de prins enkel heeft gewezen op een onvolledig activeitenverslag.
Een vreemde kwestie bij de koninklijke familie, dat moet uiteraard iets te maken hebben met prins Laurent. Die moet, net zoals de rest van de koninklijke familie die een dotatie ontvangt, elk jaar een volledig activiteitenverslag indienen. Dat Kamerlid Peter Buysrogge (N-VA) opmerkte dat het felbesproken bezoek van Laurent aan de Chinese ambassade, niet in de lijst stond, schiet Laurent duidelijk in het verkeerde keelgat. Het is het zoveelste hoofdstuk in de saga van de jongste prins die weigert zijn doen en laten duidelijk te maken aan het parlement.
Chinese ambassade
Maar deze keer blijft het niet bij een klaagzang: Laurent zal Buysrogge voor de rechter dagen als die laatste zijn excuses niet overmaakt tegen een welbepaalde datum. Het is dus meer symbolisch: prins Laurent voelt dat hij te hard aangepakt werd over de kwestie en wil nu retributie. Als het tot een schadevergoeding komt, kan die oplopen tot een overweldigende … tweehonderd euro. Die wil Laurent dan wel weer aan vluchtelingenwerk schenken.
Waar gaat het nu eigenlijk over? Elk jaar moet Laurent, net zoals de rest van de koninklijke familie, een verslag indienen van zijn activiteiten. Buysrogge merkte bij de indiening op dat Laurent vergeten vermelden was dat hij de Chinese ambassade had bezocht. Hij verloor daarvoor eerder al een stuk van zijn dotatie.
“Het jaarverslag van prins Laurent was onvolledig, het veelbesproken bezoek aan de Chinese ambassade werd niet eens vermeld”, klinkt het bij het N-VA-kamerlid. “Nochtans heeft de prins toch nooit betwist dat hij daar was. Waarom stond dit dan niet in het activiteitenverslag, maar zijn bezoek aan de Beroepsvereniging voor Frituuruitbaters wel? De prins wil zo graag als een gewone burger behandeld worden, maar verliest daarbij blijkbaar uit het oog dat die zijn aangiftes wel correct moet invullen.”
Niet alle activiteiten opgesomd
Dat bericht werd gretig in de media overgenomen, maar volgens Laurent is er niets aan de hand. Dat laat hij dan ook via zijn advocaat aan Buysrogge weten. Van fraude, waarvan Laurent in de media beschuldigd werd naar aanleiding van Buysrogges tussenkomst, kan geen sprake zijn, zegt zijn advocaat. Er staat namelijk nergens expliciet in de wet dat alle activiteiten moeten opgesomd worden.
Dus gaat gaat het volgens Laurent om laster en dreigt hij in een brief aan Buysrogge om het Kamerlid aan te klagen. Al krijgt de N-VA-er nog de kans om zich te excuseren. “Indien dat ten aanstaande 21 juni en in oprechte, duidelijke en onmiskenbare bewoordingen gebeurt, zal de zaak hierbij gelaten worden”, staat er in de brief. Zo niet, komt de klacht er.
“Laat me niet onder druk zetten”
Buysrogge laat intussen in een persbericht weten dat hij niet geweldig onder de indruk is van Laurents dreigementen. “De tijd dat de koninklijke familie parlementsleden onder druk kon zetten, ligt gelukkig al geruime tijd achter ons. Het is 2018 en niet 1918. Het is mijn taak parlementaire controle uit te oefenen én ik laat mij zeker niet onder druk zetten.”