Prins Laurent snapt niet waarom hij een deel van zijn dotatie moet teruggeven: “Maar ik ben niet slim genoeg”

Prins Laurent, vaak het enfant terrible van de Belgische monarchie genoemd, snapt niet wat er aan de hand is. Na een bezoek aan de Chinese ambassade, waarvoor Laurent geen toestemming had gekregen, werd de prins gestraft. Zijn dotatie werd ingekort, maar Laurent snapt niet zo goed waarom, zo blijkt. 

De dotatie van de koninklijke familie is sowieso al een gevoelig onderwerp, maar die van prins Laurent al helemaal. Met meer schandalen dan je op één hand kan tellen, verschuift Laurent langzaamaan van sympathieke prins naar de prins die steeds wereldvreemder wordt. Zo snapt hij niet precies waarom zijn dotatie wordt verminderd.

Wetgeving zegt nee

Even wat context: vorige zomer was Laurent zonder toestemming van de regering naar de Chinese ambassade getrokken. Dat mag niet zomaar, een dotatie is namelijk geen som geld die je zomaar krijgt, daar hangt wetgeving aan vast. Omdat die wetgeving geschonden was, en het zeker niet de eerste keer is dat Laurent in nauwe schoentjes zit.

Gevolg: vijftien procent minder dotatie. Dat zou, volgens VTM Nieuws, zo’n 47.000 euro minder worden dan wat Laurent daarvoor kreeg. Maar volgens Laurent zelf, is zijn aanwezigheid bij de negentigste verjaardag van het Chinese leger, geen reden om zoveel geld af te moeten geven.

Niet slim genoeg

“Ik begrijp niet waarom wij niet gehoord geweest zijn en waarom een stuk van de dotatie weg is. Maar ik ben niet slim genoeg om te begrijpen waarom het zo is”, reageerde hij op het Autosalon in Brussel. Nochtans is het niet zo heel moeilijk: buitenlandse diplomatische missies moeten goedgekeurd worden door de regering. Voila.

Meer
Lees meer...