Pro-Europese Macron wil EU “diepgaand hervormen”, want anders “zal er vroeg of laat toch nog een Frexit zijn”

De pro-Europese Emmanuel Macron ligt dan wel in poleposition om de volgende Franse president te worden, dat wil daarom niet zeggen dat er geen zogenaamde Frexit meer mogelijk is. “De EU moet zwaar hervormd worden”, zegt de leider van En Marche!, “anders zou er uiteindelijk nog altijd een Frexit kunnen volgen.”

Met 60% in de peilingen is Macron de gedoodverfde favoriet om zondag, na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, de nieuwe president van Frankrijk te gaan worden. De extreemrechtse Marine Le Pen zou dus de duimen gaan leggen voor de pro-Europese Macron. Le Pen, die een hard anti-Europees discours voerde tijdens haar campagne, had bij een eventuele overwinning een referendum beloofd, zodat de Fransen konden stemmen of ze in de EU wilden blijven of niet. Zover zal het dus waarschijnlijk niet komen, maar een Frexit is daarom nog niet van de baan, zo zegt Macron aan BBC.

“Ik ben altijd heel pro-Europees geweest”, legt hij uit. “Ik heb het Europese idee altijd verdedigd tijdens deze verkiezingen, omdat ik denk dat dat enorm belangrijk is voor het Franse volk.” Maar ook een pro-Europese president zal naar de grote groep Fransen die tegen de EU is, moeten gaan luisteren, stelt Macron. “Mensen zijn heel kwaad en ongeduldig de dag van vandaag. Hoe de EU nu te werk gaat, dat kunnen we niet meer behouden.” Hij wil dus zwaar gaan hervormen: “De eerste dag van mijn mandaat zal dus ook de dag zijn dat we de Europese Unie, en het hele Europese project, diepgaand zullen hervormen.”

De EU laten verdergaan zoals het nu bezig is, zou volgens Macron “verraad” zijn. “En dat wil ik niet”, zegt hij. “Want daarna zullen we ofwel een Frexit hebben, ofwel zal het Front National aan de macht zijn.” Als de EU niet wordt hervormd, zo meent Macron, dan zal het ongenoegen bij het Franse volk enkel nog maar groeien. En dat speelt uiteraard in de kaart van het FN van Marine Le Pen.

Meer
Lees meer...