Pro-Palestijnse actievoerders verstoren gastcollege Georges-Louis Bouchez aan UGent

Het gastcollege van Georges-Louis Bouchez (MR) aan de Universiteit Gent verliep niet zonder incidenten. Pro-Palestijnse activisten betraden de aula, onderbraken zijn lezing en brachten hun boodschap luid en duidelijk over. Bouchez liet zich echter niet van zijn stuk brengen en ging de confrontatie aan met de betogers.

Tijdens het openingscollege van de les Politicologie, gegeven door professor Carl Devos, was Georges-Louis Bouchez uitgenodigd als gastspreker. Zijn komst leidde echter tot hevige protesten. Pro-Palestijnse actievoerders, ontevreden met uitspraken die Bouchez eerder deed, stormden de aula binnen. Met een spandoek waarop ‘Israël = terrorist’ stond geschreven, scandeerden ze “Palestine will be free”.

De actievoerders hekelen Bouchez’ eerdere opmerkingen over een aanval van Hezbollah-strijders in Libanon, die hij omschreef als “geniaal” en “een uiterst intelligente manier van werken”. Deze aanval, die aan Israël wordt toegeschreven, leidde tot 32 doden, waaronder twee kinderen. Volgens de betogers is het onaanvaardbaar dat iemand met dergelijke standpunten een platform krijgt aan de universiteit.

Bouchez geeft repliek

De MR-voorzitter ging de confrontatie met de betogers niet uit de weg en diende hen van antwoord. “Het is te simplistisch om te spreken over ‘goeden en slechten’, waarbij Israël altijd de slechten zijn”, zei hij. Volgens Bouchez is er in België een tendens om automatisch tegen Israël te zijn om als vredesgezind te worden gezien. “Maar ik ben niet tegen en niet voor Israël”, benadrukte hij.

Hij bekritiseerde de regering-Netanyahu voor hun harde militaire optreden en de kolonisatie van Palestijns grondgebied, maar voegde eraan toe dat men ook niet blind mag zijn voor de terreurdaden van Hamas en Hezbollah. “Je mag je niet van vijand vergissen”, waarschuwde hij.

Grotere maatschappelijke discussie

Naast de discussie over het Israëlisch-Palestijnse conflict, haalde Bouchez ook de groeiende invloed van islamisme in België aan, iets wat volgens hem druk zet op gelijke rechten in de samenleving. De betogers hadden naar zijn mening een te eenzijdig beeld van de situatie.

Dit incident komt slechts enkele dagen nadat het hoofdkwartier van de MR in Brussel werd beklad en vernield door pro-Palestijnse actievoerders. Bouchez verwees naar deze gebeurtenissen en beschuldigde de linkervleugel ervan “haat aan te wakkeren” en zo geweld te bevorderen. Op X haalde hij fel uit naar wat hij omschreef als “onwetend klein geboefte” dat enkel destructief is.

“Wij willen vrede, zij willen stemmen”

Bouchez sloot zijn repliek af met een duidelijke boodschap: “Wij willen vrede, zij willen stemmen. Wij houden van het volk, zij haten het Westen. Zij zitten vol haat. Wij zullen altijd in vrede en redelijk zijn.” Voor Bouchez staat vast dat geweld en haat alleen maar verdere verdeeldheid zullen zaaien, zowel in het Midden-Oosten als in België zelf.

Meer
Lees meer...