Proef met vierdaagse werkweek in Duitsland toont positieve impact


In het kort

  • Meer dan 90 procent van de werknemers rapporteerde significante verbeteringen in welzijn, algemene gezondheid en balans tussen werk en privé.
  • De deelnemers ervoeren verminderde stressniveaus, een verbeterde algehele gezondheid en een gemiddelde toename van 38 extra minuten slaap per week.
  • De output tijdens het werk bleef stabiel of verbeterde zelfs ondanks de verkorte werkweek.

Meer dan 90 procent van de werknemers die deelnamen aan het grootste vierdaagse werkweek-onderzoek ooit in Duitsland rapporteerden significante verbeteringen in welzijn, levenstevredenheid en balans tussen werk en privé. Dit uitgebreide onderzoek, uitgevoerd door 4 Day Week Global in samenwerking met de Universiteit van Münster en adviesbureau Intraprenör (via BWPeople), omvatte meer dan 45 organisaties in verschillende sectoren. De deelnemers ondervonden talrijke voordelen, waaronder minder stress, een betere algemene gezondheid en een gemiddelde toename van 38 extra minuten slaap per week. Velen meldden ook meer lichamelijke activiteit.

In tegenstelling tot de bezorgdheid dat verkorte werkweken de productiviteit negatief zouden beïnvloeden, toonde het onderzoek aan dat de output stabiel bleef of zelfs verbeterde. Dit suggereert dat een vierdaagse werkweek de efficiëntie op de werkplek kan behouden of zelfs verbeteren. Dr. Dale Whelehan, CEO van 4 Day Week Global, benadrukte het succes van Duitsland als een potentieel model voor andere Europese landen, door te stellen dat het initiatief van het land de weg zou kunnen effenen voor soortgelijke programma’s op het hele continent.

Resultaten

De proef liet een flexibele implementatie zien, waarbij 60 procent van de bedrijven de vierdaagse werkweek toepaste op hun hele personeelsbestand en 40 procent op specifieke teams. Ondanks deze overweldigende positieve resultaten, kwamen er enkele uitdagingen naar voren, met name voor grote productiebedrijven, waarbij twee bedrijven het model stopzetten vanwege economische druk. Desondanks is ongeveer 70 procent van de deelnemende organisaties van plan door te gaan met de vierdaagse werkweek, wat aangeeft dat het model steeds aantrekkelijker wordt als duurzame benadering van de toekomst van werk.

Ook in andere Europese landen, zoals bijvoorbeeld België, Zweden en Frankrijk, zijn er gelijkaardige onderzoeken.

Meer
Lees meer...