Het gemiddelde brutojaarloon van een profvoetballer in ons land zat in het coronaseizoen 2020-2021 met 6,8 procent in de lift tegenover een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarlijkse doorlichting door consultancygroep Deloitte in opdracht van de Pro League.
- Terwijl de inkomsten van de clubs dat seizoen zwaar tegenvielen als gevolg van de pandemie, gingen de loonkosten omhoog. De zware scheeftrekking was een van de hoofdoorzaken van het gecumuleerde recordverlies van bijna 140 miljoen euro.
- De loonkosten bedroegen bijna 77 procent van de inkomsten (exclusief transfers), of ver boven het niveau van 50 procent dat als de “gulden regel” voor gezond beheer geldt. De loonkosten van alle profclubs samen stegen met 6,2 procent, tot 327,7 miljoen euro. Dat had zowel te maken met een toename van het spelers onder contract als een stijging van hun gemiddelde loon.
- Bij de 1B-clubs steeg de ratio zelfs tot boven 100 procent, tot 109 procent. Dat betekent dat de courante inkomsten (ticketing, tv-rechten, commerciële opbrengsten) in dat coronaseizoen niet eens de loonkosten konden dekken.
- Het gemiddelde brutojaarloon, inclusief groepsverzekering, van een Belgische profvoetballer steeg in een jaar met 6,8 procent, van 249.000 euro tot 266.000 euro.
- Bij de G5 (Club Brugge, Anderlecht, Standard, Genk, Gent) bedroeg het gemiddelde loon 402.000 euro, wat “slechts” 4,3 procent meer is dan een seizoen eerder. Het ambitieuze Antwerp wordt in de analyse vooralsnog niet tot de grote clubs gerekend.
- Dat betekent dat de loonstijgingen vooral bij de andere clubs geregistreerd werden (gemiddeld +17 procent), waaronder de 1B-clubs. Terwijl dat net de clubs zijn die het water aan de lippen hebben. Het gaat wel om lagere bedragen. Het gemiddelde brutojaarloon in 1B bedroeg 97.000 euro.
Nieuwe UEFA-regels
Deloitte wijst erop dat Belgische clubs met Europese ambities er alle belang bij hebben om de loonkosten in de komende jaren onder controle te houden.
“De Belgische clubs die aan de UEFA-groepsfasen deelnemen, moeten voldoen aan het onlangs aangekondigde financieel reglement van de UEFA, dat voorschrijft dat de uitgaven voor salarissen, agenten en transfers niet meer mogen bedragen dan 90 procent, 80 procent en 70 procent van de totale inkomsten (inclusief transferresultaat) in respectievelijk seizoen 23/24, 24/25 en 25/26.”
(as)