Protesten Israël: “Uitholling van een democratie die al niet perfect was”

In Israël komen al weken demonstranten op straat om te protesteren tegen de regering van Netanyahu. Die wil de bevoegdheden van het Hooggerechtshof beknotten, de bevolking vreest voor de democratie in het land. Voormalig conflictdiplomate Berber van der Woude geeft duiding tijdens de The Morning Drive van Business AM.


Beluister hier het volledige gesprek met Berber van der Woude.


Waarom is dit belangrijk?

Door een wetsvoorstel van eerste minister Benjamin Netanyahu zou het mogelijk worden voor het parlement om met een meerderheid bijna alle beslissingen van het Hooggerechtshof te overrulen. Bovendien zouden zij ook meer rechters kunnen aanstellen.
  • “Daarmee wordt de Israëlische rechterlijke macht in feite volledige buitenspel gezet en ondergeschikt gemaakt aan het Israëlische parlement, de Knesset”, zegt van der Woude. “Dit gecombineerd met een aantal behoorlijk extremistische figuren die een ministerschap bekleden in de regering zorgt ervoor dat de Israëlische bevolking vreest voor de toekomst.”
  • Er wordt al over Netanyahu gesproken als misdaadminister en heel wat mensen vrezen dat ze afstevenen op een dictatuur. “Netanyahu heeft een verleden waar een aantal corruptiezaken tegen hem lopen. Misschien wil hij de rechterlijke macht zwakker maken omdat hij ook bezig is met zijn eigen hachje te redden”, aldus van der Woude.

Racisme en homofobie

  • “Itamar Ben-Gvir, de minister van Nationale Veiligheid en Smutrich, de minister van Financiën zijn vrij open over hun homofobe, racistische en vrouwenhatende agenda. Dat triggert wel wat bij de Israëlische bevolking”, zegt de voormalige conflictdiplomate.
  • Dat de regering de demonstranten anarchisten en terroristen noemt gooit olie op het vuur. De demonstraties houden aan. “Die wetswijzigingen zullen uiteraard een uitholling van de democratie zijn, maar het is belangrijk om te zeggen dat de Israëlische democratie al geen perfecte democratie was, omdat een heel groot deel van de bevolking op het grondgebied waar de Israëlische regering zeggenschap over heeft Palestijnen zijn. Die hebben al veel langer weinig tot geen toegang tot sociale, economische en politieke rechten.”

Afbrokkelende steun

  • “Je ziet wel dat de steun voor de regering ook op een hoger niveau begint af te brokkelen, bijvoorbeeld binnen de Israëlische krijgsmacht. Dan gaat de regering ook een stuk zwakker staan.”
  • “Het is ook goed mogelijk dat buitenlandse investeerders hier niet per se gecharmeerd door zijn. Het land had altijd een redelijk goed investeringsklimaat, maar met de afname van rechterlijke en juridische zekerheden gaat dat ook achteruit.”

(fjc)

Meer
Lees meer...