De Canadese premier Justin Trudeau is de nieuwe progressieve superman van de wereld. Maar de PS en het cdH geven niet thuis, nu ze als allerlaatste van heel de EU een handelsakkoord met de Canadezen moeten sluiten. De Brusselse en Waalse regering liggen daarover dwars en dreigen zo een miljardendeal en bijhorende jobcreatie op te blazen. En Trudeau komt dan niet op bezoek in Brussel, zoveel is wel duidelijk.
Een diplomatiek héél lastige zaak voor België. Want als enige land in de EU dreigen we het nieuwe handelsakkoord met Canada op te blazen. In België zijn de deelstaten immers diegene die verantwoordelijk zijn voor buitenlandse handel, zij moeten dus handelsverdragen goedkeuren. En dus kunnen de Waalse en Brusselse parlementen op eigen houtje een veto stellen tegen onderhandelingen die de EU al jaren aan het voeren is met Canada.
Het ziet er naar uit dat dat gaat gebeuren: alls het Brusselse en het Waalse parlement geen groen licht geven voor dat nieuwe handelsverdrag, staat het licht op rood. Dan kan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) z’n handtekening niet zetten en dan mag premier Charles Michel (MR) het internationaal gaan uitleggen. En de zaak forceren kan de federale regering ook niet: de N-VA is namelijk nogal voorstander van regionale autonomie. Die gaan niets doen om de macht van regio’s in de EU te ondermijnen.
Alleen al in Vlaanderen 400 miljoen euro extra export
Maar ten gronde zijn ze in Vlaanderen wel niet te spreken over het afschieten van dat verdrag. Dat zou grote gevolgen hebben: miljarden voor de EU en Canada weg, nieuwe jobs weg, alleen al in Vlaanderen gaat het om 400 miljoen euro extra export. En dan gaat quasi zeker ook de Europees-Canadese top van later deze maand niet door. Geen Canadese premier Justin Trudeau in Brussel dan.
Nochtans zette de Europese Commissie alle zeilen bij om de Waalse en Brusselse regering over te streep te trekken. Europees commissaris voor Handel Cecilia Malmström probeerde nog de PS en het cdH te overtuigen. Maar dat vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada, het zogenaamde CETA, zit in het vaarwater van dat andere grote verdrag TTIP, tussen de EU en de VS.
Het verzet tegen TTIP broeit al veel langer: veel Europeanen vrezen dat bepaalde regels en wetten veel te laks gaan worden, omdat ze wat ‘Amerikaanser’ worden door het verdrag. Grootste reden van ongerustheid zijn de aparte internationale handelsrechtbanken, die boven de eigen rechtbanken gaan staan bij discussies tussen regeringen en buitenlandse investeerders.
Ook in CETA zit dat ingebouwd, net als in TTIP. In Oostenrijk, Bulgarije en Roemenië waren er tegenstanders, maar die kon Malström nog overtuigen met een extra tekst. Maar in Wallonië en Brussel haalt ze bakzijl. Parlementsleden van de PS, het cdH en zelfs het FDF zijn en blijven tegen.