PS-voorzitter Elio Di Rupo lanceerde het voorstel om een werkweek van vier dagen in te voeren, zonder loonverlies. Dat kreeg heel felle kritiek, zeker in Vlaanderen maar ook vanuit de federale regering. En kijk: nu voert de Waalse regering zijn idee uit, voor een deel van haar ambtenaren met een zwaar beroep. Het is meer dan ooit de clash tussen PS en cdH versus MR.
Toeval bestaat niet in de politiek. De federale regering, het eerste centrumrechtse kabinet in decennia, worstelt met langer werken. De boodschap is duidelijk: iedereen moet later met pensioen en iedereen moet ook in z’n loopbaan stevig aan de bak. Bedoeling is dat ook de regels voor overwerk veel soepeler worden, zodat je de ene week héél veel uren kan kloppen en het andere weken rustiger aan kan doen.
Maar dat oogst felle kritiek: de vakbonden zijn eigenlijk al sinds de start van de federale regering bezig te protesteren en te betogen. Zo is er de frustratie over de zware beroepen. Die willen vrijgesteld worden van langer werken. Maar de discussie gaat over wat precies een zwaar beroep is.
Tegenover dat protest federaal wil de PS een alternatief laten zien. En dus lanceerde Elio Di Rupo (PS) het idee van een vierdagenwerkweek: kijk eens hoe anders het kan, schreeuwt dat idee uit. In Vlaanderen reageerde iedereen met ongeloof: wie gaat zo’n waanidee nu weer betalen? En ook de MR was vanuit de federale regering zeer fel over “de fictie van Di Rupo”.
Middenvinger naar de federale regering
Maar kijk, de Waalse regering doet het nu écht. De Waalse minister van Ambtenarenzaken Christophe Lacroix (PS) kondigt aan dat hij doodleuk die werkweek van vier dagen zonder loonverlies invoert. Niet voor iedereen, neen, wel voor oudere Waalse ambtenaren met een zwaar beroep. Dat lekte gisteren via de krant Le Soir. Het gaat over sluiswachters, onderhoudspersoneel, technisch personeel.
Dat zijn niet zoveel mensen, het zou gaan om zo’n 370 personeelsleden die vanaf volgend jaar in aanmerking komen voor de maatregel. Het is dus vooral een symbolische trofee. Maar nadien kan het serieus aantikken en erg veel geld gaan kosten.
“Iedereen zal erbij winnen’, verdedigt Lacroix de plannen van z’n grote baas Di Rupo. “Het ziekteverzuim zal afnemen en de productiviteit toenemen dankzij een beter werkritme.” En uiteraard, er komen zo nieuwe jobs: de Waalse regering gaat aanwerven. En er is nog meer lekkers voor de ambtenaren. De laagste lonen krijgen ook een nettoverhoging. 1.200 ambtenaren krijgen er minstens 30 euro bij. Als middenvinger naar de federale regering, die alleen maar bespaart, kan dat tellen. Maar of het op lange termijn de Waalse kas niet nog meer leegmaakt?