“Neen, we hebben geen enkele intentie om ons deel te verkopen.” Alexander De Croo (Open Vld), minister van Telecom en Post, moest vanmorgen effe keihard communiceren. Want, de PS trok alle registers open door te zeggen “dat het kwestie van uren was voor de Belgische staat haar belangen in bpost zou verkopen”. Klopt niet, zegt De Croo. Wel zijn er blijkbaar gesprekken met PostNL, maar die zijn dus gelekt door de PS.
“Wordt bpost verkocht?” Wel, dat bommetje kwam vanmorgen van de PS. Alleen lijkt het nu in hun gezicht te ontploffen. Want het tegengestelde blijkt waar: bpost gaat blijkbaar een overname doen.
Het zijn spannende momenten bij de overheid en ook bij de overheidsbedrijven bpost en Proximus. Want het ACOD, de socialistische overheidsvakbond, roert zich. Bij de Franstalige vleugel roepen ze op tot een staking die “tot het eind gaat”, namelijk de val van de regering.
Daarmee staan de relaties binnen het ACOD meteen op scherp, want de Vlaamse vleugel wil niet mee. Maar in Wallonië en Brussel gaat het wél naar een kookpunt. En de PS, de Franstalige socialisten, lijken mee op die trein te willen springen.
Vanmorgen gooide Jean-Pascale Labille, de voormalige PS-minister van Overheidsbedrijven olie op het vuur, bij de RTBF. Want hij kondigde aan dat het “kwestie was van enkele uren, voor de staat een deel van zijn belangen in bpost gaat verkopen.” Hoe Labille aan z’n info kwam is niet meteen duidelijk, maar dat het de bedoeling was om nog eens goed iedereen op scherp te zetten, is wel duidelijk.
“Neen, we verkopen niet”
Het irriteerde duidelijk De Croo, die aan Belga een verklaring aflegde: “Ik wil heel duidelijk zijn: de Belgische staat is meerderheidsaandeelhouder en heeft geen enkele intentie om zijn deel te verkopen. Ik vraag me af wat meneer Labille probeert te doen? Is hij misschien bezig met onrust zaaien bij bpost en misschien ook bij Proximus? Dat is totaal ongepast.”
Nu blijkt dat het tegendeel aan de hand is van wat Labille beweert: het is net bpost die een overname wil doen. Want PostNL is qua waardering op de beurs slechts één derde van bpost en erg complementair, het doet vooral pakjes en daarin wil bpost fors groeien. De deal zit dus toch helemaal anders in elkaar.
Men mag ervan uitgaan dat er al maanden gewerkt is aan de transactie. En dat de raad van bestuur van bpost, maar ook de vakbonden op de hoogte waren. Daarbij is sprake van een uiterst professionele houding van alle betrokkenen, de onderhandelingen waren zo goed als rond.
Maar nu, omwille van het sociale klimaat, loste Labille dus dat bommetje. Zeker omdat beide bedrijven beursgenoteerd zijn, is dergelijke commentaar niet zomaar onschuldig. “Totaal overbodig”, zo stelde De Croo. Op de Brusselse beurs is het aandeel bpost ondertussen geschorst, want plots lekt in de markt cruciale informatie.
Voor Labille dreigen behoorlijk grote gevolgen. De info die hij voortijdig gelekt heeft, ook al blijkt ze onvolledig nu, heeft grote effecten op beide beursgenoteerde bedrijven. Daar zouden dus juridische gevolgen kunnen uit volgen. Insider info lekken of misbruiken is immers strafbaar.
Al langer is er sprake van een mogelijk verkoop van de participaties van de overheid in Bpost en Proximus. Beide dossier lag al bij de start van deze regering op tafel. Maar basisvaststelling daarbij is telkens dat vandaag de dag het erg rendabele investeringen zijn, die meer opbrengen dan een gemiddelde winst die kan geboekt worden door de staatsschuld verder af te bouwen. Verkoop heeft dus vanuit economisch standpunt alvast weinig zin. Maar een overname kan natuurlijk altijd, zeker als die complementair is.