Publifin-affaire brengt PS in nauwe schoentjes: duizenden euro’s om niets te doen in vele adviesraden 

Publifin-affaire brengt PS in nauwe schoentjes: duizenden euro’s om niets te doen in vele adviesraden 

Paul Furlan, de PS-minister van Lokale Besturen, zit in een lastig parket. Want bij Publifin, de grootste intercommunale van Wallonië zaten een pak Waalse politici in adviesraden, waarvoor ze duizenden euro’s kregen. Alleen, die raden kwamen nauwelijks samen, en de politici waren er niet. Furlan z’n adjunct-kabinetschef nam al ontslag.

“J’en ai marre des parvenus!”, “Ik ben de parvenu’s kotsbeu”. Met die kreet lanceerde PS-kopman Elio Di Rupo in 2005 de strijd om het imago van de PS terug op te poetsen. De Franstalige socialisten hebben al veel langer het imago van snel en vaak aan belangenvermenging te doen.

Maar opnieuw duikt nu een affaire op die het imago van de PS geen goed gaat doen. De zaak draait rond Publifin, een hele grote intercommunale. Die heeft belangen in onder meer kabelmaatschappij Voo en distributeur Nethys.

Nu blijkt dat een twintigtal lokale politici via de adviesraden van Publifin meer dan een aardige zakcent opstreken. Want per maand kregen ze tussen de 1.300 en 2.800 euro, om in die raden te zitten. Alleen, in praktijk waren ze er heel vaak niet.

Liefst 153.000 euro voor de adjunct-kabinetschef

En afgelopen weekend moest Paul Furlan (PS) de minister van lokale besturen, zelf toegeven dat hij niet op de hoogte was. En nog erger: z’n eigen adjunct-kabinetschef Claude Parmentier was zelf ook bestuurder bij een van de raden Publifin. De man verdiende daar liefst 153.000 euro mee.

De MR wil nu het ontslag van Furlan. Alleen, ook van MR en cdH zitten er lokale politici in die raden, zij hebben dus ook mee geprofiteerd. Furlan is dus nog niet weg.

Maar de schade voor de PS is wel groot. Niet alleen de MR valt de socialisten aan. Ook de communisten van de PTB zijn bezig om de Franstalige socialisten onder druk te zetten. En het beeld van de poenpakkers, dat is exact wat de PTB wil ophangen van hun politieke vijand de PS.

Gesponsorde artikelen