Punten voor je arts: dokters zijn niet blij met de Tripadvisor voor patiënten

Punten voor je arts: dokters zijn niet blij met de Tripadvisor voor patiënten

Op zoek naar het beste restaurant? Tripadvisor! Maar wat doe je als op zoek bent naar een nierspecialist of pediater? Dan kan je naar wisdoc, een website waar artsen punten krijgen op basis van mensen hun reviews. En daar zijn ze niet over te spreken. 

Eigenlijk is het principe simpel: als je op zoek bent naar een arts, maar je hebt die nog nooit eerder nodig gehad (of je bent net verhuisd), dan vraag je het aan je omgeving. Met Wisdoc kan je dat in één keer: je checkt dokters in je omgeving en kan reviews bekijken van mensen die de arts al bezocht hebben. Zo wordt het in theorie makkelijker om een ‘goeie’ vast te krijgen.

Voor alle duidelijkheid, ’t gaat ‘m niet om de medische vaardigheden van een arts. Daar kunnen cliënten geen rating aan geven: wel belangrijk zijn luister­vaardigheden, uitleg, opvolging en beschikbaarheid. Je kan pas punten geven (van 1 tot 5) als je geregistreerd bent.

iStock

Specialisten

“De bedoeling is dat je snel bij de juiste arts of specialist terechtkomt”, zegt Sofie Vanderhasselt, een van de oprichters van Wisdoc aan Het Nieuwsblad. “Niet elke orthopedist is specifiek gespecialiseerd in knieproblemen, niet elke gastro-enteroloog specialiseert zich in de ziekte van Crohn. Als patiënten die info kunnen delen met elkaar, geraak je veel makkelijker aan de juiste behandeling.”

Wij probeerden het even en zochten een gynaecoloog in Gent, met meteen twintig resultaten. Momenteel zijn al die artsen nog volstrekt ratingloos en staan ze dus gewoon alfabetisch, zoals in een telefoongids. Dat kan wel snel veranderen.

Momentopname

Artsen zelf staan uiteraard niet te springen voor een openlijke populariteitspoll. De Orde van Geneesheren zegt dat “zo’n score een momentopname is, meteen gedateerd en daardoor weinig bruikbaar en zelfs misleidend. Die scores kunnen schade toebrengen aan de arts. De site lijst ook álle dokters op, of ze daar nu toestemming voor gegeven hebben of niet. We raden hen aan om hun naam te laten verwijderen als ze niet akkoord gaan.”

Nochtans is het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid zélf bezig met het opzetten van een vergelijkbaar systeem: Zorgkwaliteit.be

iStock

Gesponsorde artikelen