Put van 11 miljard, maar PVDA en Vlaams Belang keuren samen begroting goed die er nog extra miljard bij doet

Een amendement van PVDA op de begroting krijgt in de Kamer een meerderheid, met steun van Vlaams Belang. De armlastige staat moet nog meer gaan uitgeven.

Wat gebeurt er precies? In de Kamer hebben PVDA, en linkse partijen als PS, sp.a, Groen en Ecolo de facto het cordon sanitaire doorbroken, door elkaar te vinden rond nieuwe uitgaven in de begroting. De begroting van de regering in lopende zaken, de voorlopige twaalfden, is eigenlijk gewoon dezelfde begroting als die van het moment dat de regering viel. Maar toen die voorlopige twaalfden gisterenavond gestemd werden, kwamen de communisten van PVDA aan met een amendement om de witte woede in de gezondheidssector te beantwoorden: 20.000 verplegers zouden kunnen aangeworven worden, wat meteen 67 miljoen euro mag kosten. De vraag is of dat in de praktijk kan en zal gebeuren, want die 20.000 zouden wel maar voor 2 maanden aangeworven worden. Tenzij de situatie permanent wordt natuurlijk.

amendement PVDA
PVDA en Vlaams Belang vinden elkaar over dit amentdement.

De praktische gevolgen: Doordat Vlaams Belang genoeg stemmen leverde, raakte het voorstel van PVDA aan een meerderheid. Dat betekent meteen dat het parlement volgende week moet komen stemmen over de begroting, of geen enkele ambtenaar kan nog betaald worden. De begroting moet voor 1 november gestemd zijn, anders ‘bevriest’ de overheid. Als het amendement effectief wordt uitgevoerd, is dat meteen een eerste linkse sociaal-economische maatregel die erdoor komt met steun van Vlaams Belang. De financiële gevolgen zijn groot: geschat wordt dat op kruissnelheid die 20.000 nieuwe verplegers zo maar even 1 miljard euro extra uitgaven betekenen. Wetende dat er nu al een tekort van 11 miljard is, weegt dat door.

The big picture: De politieke gevolgen zijn nog groter dan de praktische. Want de stemmen van Vlaams Belang zijn een reservoir dat tot nog toe onbenut bleef, als het op sociaal-economische dossiers aankwam. Het Belang wil zich graag als ‘sociaal’ profileren, en verleent dus nu z’n steun aan voorstellen van uiterst-links. Het is duidelijk dat dit opties opent voor socialisten en groenen, als ze er nog zaken willen doorduwen.

Tussen de regels: Bij de partijen van de ‘meerderheid’, of wat daar tegenwoordig van overblijft, was het ongeloof groot. Maar evengoed bij N-VA, tegenwoordig toch ook oppositiepartij. Alleen: deze Zweedse partijen hebben geen meerderheid in de Kamer meer. En de PS, met wie zij tegenwoordig proberen een regering te vormen, stemde gretig mee met Vlaams Belang én PVDA.

Waarom dit gebeurt: Er is geen werkbare meerderheid, of zelf maar het begin van een coalitie in de Kamer. En alle geblaas over paars-geel of paars-groen ten spijt kleeft geen van beide allianties op dit moment aan elkaar. Er is gewoon niets, en dan kunnen extreme partijen zoals PVDA en Vlaams Belang floreren.

Om rekening mee te houden? Absoluut. Niet alleen voor deze begroting. De mogelijkheden worden zeer groot, als PVDA en Vlaams Belang creatief worden.

Meer
Lees meer...