Left Right
scrollTop top

Racing Genk haalt in open brief uit naar supporters die coronamaatregelen negeren


Racing Genk
© epa

Voetbalclub Racing Genk heeft in een open brief uitgehaald naar zijn eigen fans. De club haalde het thuis met 3-1 van KV Mechelen, maar hun harde kern bleek zijn tijdens die match niet aan de coronamaatregelen te houden. Ondertussen heeft minister van Sport Ben Weyts (N-VA) het aantal toegelaten supporters in de Luminus Arena gehalvereerd.

“Zalig weertje, de drie punten en terug supporters in de Luminus Arena: hét recept voor een schitterende voetbalavond. Toch?”, begint Racing Genk zijn open brief op sociale media.

Geen social distancing en geen mondmasker

Na drie wedstrijden zonder zege had Genk zijn trainer Hannes Wolf ontslagen. Dat ontslag miste zijn shockeffect niet want de club pakte tegen KV Mechelen de drie punten. Toch was dat na de wedstrijd niet het gespreksonderwerp bij velen op sociale media.

Op de beelden bleek namelijk meermaals dat een deel van de fans van Racing Genk zich tijdens de wedstrijd niet aan de coronamaatregelen hield. Zo bleven ze niet op hun plaats zitten en was er dus geen sprake van social distancing. Daarnaast droegen velen ook geen mondmasker.

Eerste keer fans

Het gedrag van die supporters is best opvallend, want het was nog maar de eerste keer sinds lang dat er in de Luminus Arena opnieuw supporters toegelaten waren. “Voor onze eerste thuiswedstrijd met beperkt publiek wilden we opnieuw het goede voorbeeld geven en tonen waartoe we in staat waren. Daarom hebben we als club zwaar geïnvesteerd in veiligheid, hygiëne, comfort, flexibiliteit en animatie”, schrijft Genk.

“Natuurlijk is dat alleen niet voldoende. Zonder de medewerking van onze supporters hebben al die maatregelen weinig zin. We danken daarom uitdrukkelijk alle fans die zich voorbeeldig hebben gedragen. Zij die een gezonde afstand hebben bewaard ten opzichte van elkaar, hun mondmasker altijd droegen en respect toonden naar de andere supporters en alle 400 vrijwilligers. Aan al deze talrijke supporters: dikke merci!”

“Laatste kans”

“Ondanks de uitdrukkelijke afspraken die we samen hebben gemaakt, was er helaas ook een gedeelte van onze supporters dat de richtlijnen naast zich neerlegde. Dat hebben niet alleen wij gezien. Dat heeft heel België gezien. Onze supporters, de media, de politiek én ook de 400 vrijwilligers die in de vuurlinie stonden. Wij veroordelen dit gedrag ten stelligste. Aan deze tientallen supporters: dit is een klap voor iedereen bij KRC Genk én bij uitbreiding de hele maatschappij”, klinkt het streng.

Bij Racing Genk leeft uiteraard de schrik dat het gedrag van die supporters ervoor zal zorgen dat de club zijn wedstrijden binnenkort opnieuw zonder fans moet afwerken. “Zoals we al schreven, hebben we verregaande maatregelen genomen om onze thuiswedstrijden veilig te organiseren. We hoopten dat dit een kleine stap zou zijn richting een vol stadion. Maar wat iedereen nu gezien heeft – 2 dagen voor een nieuwe Veiligheidsraad – is een grote stap terug naar een leeg stadion.”

“En daarom zijn we uitermate teleurgesteld. Volgende week maandag spelen we tegen KV Oostende. Het is de laatste kans voor onze club. Of beter gezegd: het is de laatste kans voor jullie. Respecteer de regels. Zo moeilijk zijn ze niet: draag een mondmasker én troep niet samen.”

Lees hier de open brief van Racing Genk

UPDATE: Weyts halveert capaciteit

Minister van sport Ben Weyts (N-VA) heeft ondertussen ingegrepen. Hij halveert voor de volgende thuismatch het aantal toegelaten supporters in de Luminus Arena.

“Het spijt me zeer dat ik van mijn hart een steen moet maken. Maar ik had op voorhand aangekondigd dat we sancties zouden treffen wanneer de afspraken niet zouden worden nagekomen. Ik heb mijn nek ver uitgestoken om competities te kunnen laten plaatsvinden met publiek. Als iedereen vanuit de huiskamer zelf kan vaststellen dat de afgesproken veiligheidsregels niet worden gerespecteerd, dan moet ik optreden. We moeten ons echt bewust zijn van de voorbeeldfunctie die de Pro League clubs in deze hebben”, klinkt het.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810