Voetbalclub AA Gent moet de indiaan uit het logo van de club halen én de mascottes van de club – Buffalo Ben en Squaw Mel – uit het stadion bannen. Of dat zegt althans Suzan Shown Harjo, een bekende Amerikaanse voorvechtster van de rechten van native Americans. Zij vroeg aan AA Gent om deze maatregelen door te voeren, omdat het indianen diep kwetst. Dat schrijft de krant Het Nieuwsblad.
De 70-jarige Suzan Shown Harjo strijdt al meer dan veertig jaar voor de rechten van native Americans. In de jaren 70 was ze zelfs de officiële gesprekspersoon voor de Amerikaanse regering van president Carter voor “indianenzaken”.
Beledigende namen
Ook daarna bleef ze actief, door lappen grond van de Amerikaanse regering terug in handen van de native Americans te brengen, bijvoorbeeld. Maar ook door te strijden tegen sportclubs met beledigende indiaanse namen. In Amerika zelf hebben ondertussen meer dan tweeduizend van de drieduizend teams met zo’n indiaanse naam hun logo of mascotte aangepast.
En nu heeft de Amerikaanse haar pijlen gericht op de Buffalo’s. “Zelfs al gebeurt het met de beste intenties, het is door en door fout”, klinkt het. Omdat die namen en afbeeldingen een vreselijk gevolg hebben op het zelfrespect van mensen die tot die bevolkingsgroep behoren. Niet dat er veel native Americans in België wonen, dat weet ze ook. “Maar Amerikanen die van voetbal houden – zoals mijn zoon – kunnen daar ook mee in aanraking komen”, zei ze aan Het Nieuwsblad.
Reactie van AA Gent
Maar AA Gent is niet van plan om in te gaan op de vraag van Suzan Show Harjo, al zijn ze wel goed op de hoogte van het debat rond racistische namen van sportclubs in Amerika. “Wij hebben veel respect voor mevrouw Harjo en al wat ze gedaan heeft ,maar uit de historische en culturele context van het logo blijkt duidelijk dat daar geen racistische intenties achter zitten”, aldus Patrick Lips, directeur communicatie.
Het logo van AA Gent stamt uit 1924 en is het gevolg van een optreden van Buffalo Bill in 1895 in Gent. De toeschouwers van de Wild West Show werden aangemoedigd om ‘Buffalo’ te roepen, wat oversloeg naar de Gentse studenten en uiteindelijk ook naar het Gentse voetbal.
Bron: Het Nieuwsblad