Raketcoalitie gevormd in Denderleeuw: Vlaams Belang blijft opnieuw buitenspel

In Denderleeuw werd Vlaams Belang na de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij met 38,3 procent van de stemmen. Toch blijft de partij opnieuw aan de zijlijn staan. Andere partijen sloegen de handen in elkaar en vormen een raketcoalitie.

Met 12 van de 27 zetels had Vlaams Belang in Denderleeuw een stevige voorsprong op de tweede grootste lijst, #iedereenvooruit, die goed was voor 9 zetels. Cd&v (4 zetels) en N-VA (2 zetels) maakten de resterende zetels uit. Ondanks het initiatiefrecht van Vlaams Belang, dat hen de eerste kans gaf om een bestuurscoalitie te vormen, bleef de partij geïsoleerd.

Een handreiking van lijsttrekker Kristof Slagmulder aan N-VA haalde niets uit. De partij stond open voor gesprekken, maar weigerde een coalitie. Dit gaf de andere partijen de tijd om hun eigen plannen te smeden.

Coalitie van pure noodzaak

Toen Vlaams Belang op 28 oktober het initiatiefrecht verloor, duurde het nog enkele weken voor een akkoord werd bereikt. Huidig burgemeester Jo Fonck (#iedereenvooruit) slaagde er aanvankelijk niet in om een meerderheid te vormen. Uiteindelijk nam cd&v het voortouw en smeedde een akkoord tussen Vooruit, cd&v en N-VA.

Met samen 15 zetels hebben de drie partijen een meerderheid. Hoewel de coalitieleden ook in de Vlaamse regering samenwerken, gaat het hier vooral om pragmatiek: Vlaams Belang buiten de meerderheid houden. Over de verdeling van de schepenmandaten moet nog verder onderhandeld worden, maar Jo Fonck blijft burgemeester. Dat meldt De Morgen.

Vlaams Belang (bijna) overal buitenspel

Dit scenario herhaalt zich in verschillende Vlaamse gemeenten. Vlaams Belang boekte historische winst, maar concrete bestuursmacht blijft uit. In Ninove wist Guy D’haeseleer met Forza Ninove een absolute meerderheid te halen, maar een samenwerking met N-VA kwam daar ook niet van de grond. D’haeseleer besloot alleen te besturen.

In gemeenten zoals Brecht, Stabroek en Willebroek ligt het initiatiefrecht momenteel nog bij Vlaams Belang, maar ook daar lijkt een akkoord onwaarschijnlijk. N-VA blijft resoluut tegen coalities met de partij.

In Izegem is de situatie nog onduidelijker. De lokale lijst STiP+ had eerst een akkoord met Vlaams Belang, maar trok zich terug na bedreigingen. Nadien zocht STiP+ steun bij N-VA, maar juridische beperkingen maken een nieuw akkoord onmogelijk. De politieke impasse daar blijft voorlopig onopgelost.

Meer
Lees meer...