Rapper Soufiane Eddyani zorgt voor ophef met nummer dat kinderpooier verdedigt

Rapper Soufiane Eddyani zorgt voor ophef met nummer dat kinderpooier verdedigt

De Antwerpse rapper Soufiane Eddyani ligt momenteel zwaar onder vuur. In zijn nieuwste nummer ‘Amigo’ neemt hij het namelijk op voor zijn vriend, Bilal A., beter bekend als rapper Moreno. Die zit momenteel achter de tralies nadat hij een vijftienjarig meisje in de prostitutie dwong. Vooral vanuit politieke hoek is de verontwaardiging groot.

“Hij had geen optie, hij was broke. Op de plank was er geen brood”, met deze woorden rapt Soufiane Eddyani over zijn vriend en collega-rapper Moreno in zijn nieuwe nummer Amigo. Het klinkt dus wel nobel, het opnemen voor zijn amigo, zijn vriend, die momenteel z’n straf uitzit in de gevangenis. Maar de vraag is natuurlijk wel of Moreno die steun wel verdient.

#FreeMoreno

Moreno kwam in opspraak in een zaak rond kinderprostitutie. Hij zou een vijftienjarig meisje gedwongen hebben om geld te verdienen als prostituee. Hij werd gevat en moet nu een celstraf van zes jaar uitzitten. Soufiane, die een goede vriend is van Moreno, nam het al eerder voor hem op in een post op Instagram.

Daarin zei hij het volgende: “Al twee weken voel ik een leegte door je afwezigheid. Nu zit je even terug achter tralie. Drie jaar was niet genoeg voor ze, je verleden achtervolgt je al jaren door één mediazaak. Onverdiend. Maar ik ken je waarde dus ik weet dat elke stap die ik nu zet voor ons beide is. Onze wegen hechten snel weer samen. Alles gebeurt met een reden broer, als één deur sluit worden er tien andere geopend. De toekomst gaat er nog mooier uitzien in sha allah. Beloof ik. We zien je snel weer terug. #FreeMoreno.” Een duidelijke oproep voor de snelle vrijlating van zijn ‘amigo’ Moreno. En nu volgt dus ook het nummer Amigo, waarin Soufiane rapt over de onrechtvaardigheid waarmee Moreno volgens hem te maken kreeg.

Zuhal Demir

NV-A-politica Zuhal Demir uitte haar onvrede met het nummer en het gedrag van Soufiane. De 19-jarige rapper heeft namelijk een enorme populariteit bij jongere kinderen en kreeg in het verleden al een platform op de kinder- en jongerenzender Ketnet. “Waarom wordt een rapper die een kinderverkrachter steunt op Ketnet gepromoot?”, vraagt Demir zich luidop af.

In een bericht op Facebook verwijst ze onder andere naar Sara Lou, een moslima uit Molenbeek die eerder deze week uithaalde naar de relschoppers tijdens de nacht van oud op nieuw. Ze geeft aan dat ze de actie van Sara steunt en toejuicht. Wat ze echter niet kan toejuichen is het gedrag van rapper Soufiane Eddyani. Ze verwijst naar zijn optreden op de Gouden K’s, de jaarlijkse prijsuitreiking van Ketnet. Soufiane mocht daar vorig jaar een award overhandigen. Het feit dat deze rapper wordt gepromoot door Ketnet zit haar dwars. “Al maanden roept Eddyani op om zijn vriend en collega-rapper ‘Moreno’ vrij te krijgen.” Ze haalt passages uit het nummer Amigo aan. “Volgens het nummer was hij ‘broke‘ (platzak) en was er geen brood op de plank. De brave jongen had geen andere optie. Hij moest zijn weed financieren en ook nog eens zijn arme moedertje helpen. Welke andere optie rest er dan nog dan criminaliteit?”

Ze eindigt haar bericht met een vraag. “Gaan we dit soort mannetjes, als moeders, zussen, vaders en broers, een vrijgeleide blijven geven om kinderverkrachting goed te praten? Of gaan we de Ketnets -Ketnet godbetert! – van deze wereld vragen om dit soort boodschappen niet meer passief te ondersteunen?”

Lees hier het volledige bericht van Zuhal Demir:

VRT

Steun van andere politici

Zuhal Demir is niet de enige die reageert op het nummer. Ook politici Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Meyrem Almaci (Groen) steunden de boodschap van Demir en veroordeelden op Twitter de rapper en de VRT die Soufiane eerder al een platform bood.

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten retweette een artikel over de kritiek van Zuhal Demir en was daarbij klaar en duidelijk. “‘Amigo’ Eddyani, je boodschap is fout. Heel erg fout. Zo ga je niet met meisjes en vrouwen om. Niemand. Nooit. Nergens.” Ze gaat verder met het ontkrachten van het argument van Soufiane dat Monero geen andere optie had. “Iedereen heeft altijd de keuze om het juiste te doen. En dat geldt evenzeer voor VRT en Ketnet.” Rutten sluit af met een boodschap aan Demir: “Zuhal: united we stand“.

Ook Meyrem Almaci, voorzitster van Groen gaf haar ongezouten mening over de rapper. “Terechte massale ophef hierover”, tweette ze. “Dit is walgelijk en immoreel.” De Antwerpse politica haalt vooral uit naar Soufiane en ziet zijn verdediging als medeplichtigheid. “Vergoeilijken is onaanvaardbaar en simpelweg medeverantwoordelijk zijn. Er is maar een kant om te steunen: die van de slachtoffers. Moeilijker is het niet.”

Ook sp.a-voorzitter John Crombez mengde zich in het debat. Hij is persoonlijk betrokken bij de feiten, aangezien hij vertrouwenspersoon is van enkele slachtoffers. “Ik nodig Soufiane Eddyani uit om samen met mij hen te bezoeken en hun leed te aanhoren en de gevolgen van deze misbruiken onder ogen te zien.” In een tweede tweet geeft hij aan dat zijn partij al jaren vraagt om meer zorg en bescherming voor slachtoffers van dergelijke praktijken. Hij reageert dan ook positief op het feit dat de andere partijen dat nu ook doen.

Ook Kris Peeters van CD&V raadt Soufiane Eddyani aan om eens met de slachtoffers te gaan praten. “Hij zou beseffen dat er absoluut geen begrip op te brengen is voor deze prostitutie. Net zoals de andere politici veroordeelt hij het nummer van de rapper. “Keur de verdediging van tienerpooier door Soufiane Eddyani ten stelligste af.”

VRT: “Chronologie Demir klopt niet”

VRT reageerde ondertussen op de beschuldigingen van Demir en maakte daarbij duidelijk dat Soufiane Eddyani inderdaad te zien was op Ketnet bij het Gala van de Gouden K’s. Maar daarna niet meer. “Met het nummer Amigo hebben wij niets te maken. Verkrachting goedpraten dat kan niet voor de VRT en niet voor Ketnet.”

Toen Demir daarna aangaf dat het haar niet te doen was om de tijdlijn, maar wel om de manier waarop ze dit aan hun kijkers gaan laten weten, was VRT duidelijk. “Karrewiet legt het nieuws uit op maat van kinderen. Dus ook over dit nieuws, morgen om 17.50 uur op Ketnet.” De publieke omroep belooft dus om in het jongerenjournaal Karrewiet aandacht te hebben voor dit nieuwsfeit en dat ook op een duidelijke en begrijpbare manier zal overbrengen bij de (jonge) kijkers.

Verder beloofde de openbare omroep ook om het bewuste nummer Amigo niet te spelen. Op geen enkele van hun radiozenders.

Soufiane: “Ik probeer met het nummer jongeren van het slechte pad te houden”

In een interview met VRTNWS geeft Soufiane Eddyani meer uitleg bij zijn nummer en de commotie die errond ontstaan is. “Het nummer en de clip van Amigo zijn inderdaad opgedragen aan Moreno, maar gaan niet over zijn verhaal”, verklaart hij. In het begin van de videoclip is dan ook de tekst te lezen: “Opgedragen aan Moreno”.

Hij hoopt dat zijn vriend een tweede kans krijgt: “Enkele jaren geleden werd hij veroordeeld voor strafbare feiten, waarvan ik toen niet op de hoogte was. Ik ben erg geschrokken door zijn daden en keur deze ten zeerste af. Ook heb ik het zwaar gehad met de acceptatie van zijn daden, alsmede met het verliezen van een dierbare vriend. Ik leef in de overtuiging dat iedereen een tweede kans verdient en vandaar dat ik Moreno wil steunen bij zijn terugkeer in de samenleving.”

“Voor mij ligt de focus op onze vriendschap en niet op zijn daden”, gaat Soufiane verder. “Moreno heeft zelf ook spijt van zijn verleden en is vastberaden om in de toekomst op het rechte pad te blijven.” Hij sluit af met een positieve boodschap: “Ik geloof dat iedereen een beter mens kan worden en samen met Moreno blijf ik de komende tijd bouwen om zijn leven weer op de rails te krijgen. Via mijn artistieke uitingen zoek ik altijd wegen om jongeren een boodschap mee te geven. Ook met Amigo probeer ik hen te overtuigen om van het slechte pad af te blijven.”

YouTube

Gesponsorde artikelen