Zette de regering-Biden Meta onder druk om COVID-19-inhoud te censureren?

Mark Zuckerberg, CEO van Meta, heeft onthuld dat de regering-Biden zijn bedrijf onder druk heeft gezet om bepaalde COVID-19-inhoud te “censureren” tijdens de pandemie. Deze onthulling werd gedaan in een brief van 26 augustus aan de Juridische Commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waarin hij aangaf dat het Witte Huis verkeerde informatie over het coronavirus en vaccins wilde laten verwijderen.

In zijn brief – via Reuters – uit Zuckerberg zijn spijt dat hij zich niet eerder heeft uitgesproken over de druk die hij voelde vanuit de regering en de beslissingen die hij als eigenaar van Facebook, Instagram en WhatsApp heeft genomen met betrekking tot het verwijderen van bepaalde inhoud. Hij benadrukte dat Meta Platforms onder druk stond om COVID-19-informatie te censureren en verklaarde dat het bedrijf zich zal verzetten tegen dergelijke eisen in de toekomst.

Zuckerberg beschrijft in detail hoe hoge functionarissen van de regering-Biden in 2021 herhaaldelijk druk uitoefenden op zijn teams om bepaalde COVID-19-inhoud te verwijderen. Dit ging zelfs zo ver dat er censuur werd geëist van humor en satire die betrekking had op de pandemie. Hij merkte op dat deze functionarissen hun frustratie uitten wanneer Meta niet aan hun verzoeken voldeed. Zuckerberg vond deze druk ongepast en betreurt dat hij dit niet eerder duidelijk heeft gemaakt.

Reactie van het Witte Huis

In reactie op de onthullingen van Zuckerberg heeft het Witte Huis een verklaring afgegeven waarin het benadrukt dat de regering zich inzet voor het bevorderen van verantwoordelijke maatregelen ter bescherming van de volksgezondheid tijdens de pandemie. Volgens het Witte Huis moeten techbedrijven en andere particuliere organisaties de impact van hun beslissingen op de bevolking zorgvuldig overwegen, terwijl ze onafhankelijk blijven in hun keuze over de informatie die zij verspreiden.

Verandering in steun aan verkiezingen

Zuckerberg meldde in zijn brief ook dat hij dit jaar geen financiële bijdragen zal leveren ter ondersteuning van de verkiezingsinfrastructuur voor de presidentsverkiezingen. Dit is een opmerkelijke verschuiving in vergelijking met de verkiezingen van 2020, toen hij via het Chan Zuckerberg Initiative, dat hij samen met zijn vrouw heeft opgericht, 400 miljoen dollar bijdroeg om de verkiezingsinfrastructuur te ondersteunen. Zuckerberg gaf aan dat hij “op geen enkele manier een rol wil spelen” in de verkiezingen van november.

In de afgelopen tijd lijkt Zuckerberg een poging te doen om conservatieve gebruikers meer aan te spreken. Zo complimenteerde hij bijvoorbeeld de reactie van de Republikeinse kandidaat Donald Trump op een moordaanslag als “stoer” en verscheen hij in verschillende rechtse podcasts.

Meer
Lees meer...