Regering Michel creëert 50.000 jobs per jaar, maar krijgt het zo moeilijk verkocht door al die ruzies

Economisch doet de federale regering wat ze beloofde: jobs, jobs, jobs. In twee jaar tijd zijn er dik 100.000 banen bijgekomen, meer dan 72.000 in de privésector. Bijzonder goed nieuws dus voor premier Charles Michel (MR) en co. Alleen: de conflictsfeer in de regering blijft maar hangen. Nu is er weer een incident tussen staatssecretaris Theo Francken (N-VA) en CD&V. 

De regering Michel doet het voorlopig beter dan elke andere ploeg sinds 2000, als het op nieuwe jobs aankomt. Een redelijk straffe prestatie, ook al omdat de economie niet zo geweldig hard groeit. Maar een aantal maatregelen zoals de indexsprong maken dat de lonen in België weer competitief zijn met die van de buurlanden. En dat levert dus resultaten op: 104.900 jobs erbij, vanaf het derde kwartaal van 2014 tot twee jaar later in 2016. Dat zijn cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen, die De Tijd kon inkijken.

De vergelijking met de vorige regeringen is veelzeggend:

  • In de periode onder premier Guys Verhofstadt (Open Vld) ging de economie er flink op vooruit en kwamen er elk jaar 47.000 jobs bij.
  • De periode van Yves Leterme en Herman Van Rompuy (CD&V), zat midden in de financiële crisis en de zwaarste terugval sinds de Tweede Wereldoorlog. En toch kwamen er toen nog 32.000 jobs per jaar bij. Dat waren toen wel vooral ambtenaren.
  • De regering van Elio Di Rupo (PS) deed het minst goed van allemaal, toen kwamen er maar 4.000 jobs per jaar bij. De motor viel toen dus helemaal stil.

Nog beter nieuws voor Michel is dat het om jobs in de privésector gaat, met ruim 72.000 extra arbeidsplaatsen. In de witte sector, ziekenhuizen en rusthuizen kwamen 30.000 banen bij. En bij de overheid en in het onderwijs kwamen er 2.200 jobs bij. Die laatste twee categorieën worden gezien als jobs die met overheidsgeld gecreëerd zijn.

Echt super zijn de cijfers ook niet als je ze vergelijk met de rest van Europa. Daar is de groei op veel plekken groter. En de werkgelegenheidsgraad, het percentage van de 20- tot 64-jarigen dat een baan heeft, stijgt maar 0,2 procent, naar 67,3 procent. Daarmee scoren we gewoon niet goed in Europa. België mikt erop om tegen 2020 aan 73,2 procent te zitten. Dan zijn er 400.000 jobs bijkomend nodig.

Weer ruzie tussen N-VA en CD&V

Een boodschap van goed nieuws dus, als je de vergelijking met de voorgangers maakt. Maar of dat genoeg is voor de regering is maar de vraag. Want Michel en co lukken er maar niet in om een positieve sfeer rond de regering te creëren. Gisteren nog kwam staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zwaar onder vuur vanuit CD&V. Kamerlid Nahima Lanjri heeft grote vragen bij het beleid van de N-VA, en uitte “fundamentele bezwaren” over het feit dat het regeerakkoord niet gerespecteerd wordt. “Dat document is geen vodje papier”, zo zei ze. Zo zijn de tijdelijke verblijfsvergunningen voor asielzoekers een probleem voor haar.

Francken reageerde zeer fel: “Er is een show opgevoerd om mij zwart te maken. Als men fundamentele problemen heeft met het migratiebeleid, moet men maar fundamentele conclusies trekken.”

epa
Meer
Lees meer...