Reisje gepland? Zo kan je als toerist de verboden websites in landen als Turkije of China omzeilen

Het internet is lang niet overal zo vrij als hier. Heb je een reis gepland deze zomer, maar wil je toch je dagelijkse dosis internet? Dan zou je wel eens tegen een lege pagina kunnen aankijken, want in verschillende landen is er zware censuur op het internet. Denk maar aan Turkije, China, Cuba en ga zo maar door. Zo kan je als toerist toch die ‘verboden’ websites bezoeken.

Er zijn verschillende manieren om rond die blokkades heen te raken. Zelfs voor wie geen onderlegd programmeur is, zijn er een aantal mogelijkheden om (redelijk) makkelijk toch die ‘verboden’ websites te bezoeken.

1. VPN

Een VPN, voluit Virtual Private Network, doet exact wat het zegt: een privénetwerk opzetten. Het wordt soms ook gebruikt om een soort ‘privétunnel’ aan te maken tussen twee netwerken (bijvoorbeeld je thuisnetwerk en dat van je bedrijf of school), waardoor je je niet fysiek in het netwerk moet verbinden om ook op het schoolnetwerk te kunnen. Heel handig, maar je kan een VPN-verbinding dus ook gebruiken om geblokkeerde websites te bekijken.

De beste VPN-programma’s zijn echter wel betalend. Al kan je bij een aantal wel een gratis proefperiode nemen. Perfect als je een paar weken op reis gaat dus. Een van de bekendste is ExpressVPN. Wil je toch liever een gratis programma, dan zijn vooral TunnelBear en CyberGhost de beste opties. Moeilijk in gebruik is het niet. Download het programma, en dan wijst het zichzelf uit. Je verbinding zal waarschijnlijk wel wat trager zijn dan zonder de VPN, maar dat moet je er nu eenmaal bijnemen. Meer uitleg over VPN-programma’s, vind je hier.

2. Tor

Tor is vooral bekend als manier om op het dark web terecht te komen. Maar je moet geen crimineel zijn om van de voordelen van Tor te kunnen genieten. Het programma laat je toe om anoniem te browsen door over een versleuteld netwerk te surfen.

Tor

3. Proxy

Wie al die moeite niet wil doen om programma’s te downloaden, kan ook gewoon via een proxy gaan. Dat kan via een extensie in je browser (dan denken we vooral aan Hola of ProxMate), of zelfs gewoon via een proxy-website (met Hide My Ass als bekendste). Je zal dan niet rechtstreeks naar een webpagina surfen, maar de proxy server zal als soort van tussenpersoon fungeren. Het is een pak makkelijker, maar dat mes snijdt aan twee kanten. Want proxy’s zelf worden soms ook geblokkeerd en de site zal ook extra advertenties tonen.

4. Vertaalwebsites

Overheidscensuur op het internet lijkt iets zeer zwaar en heel groots aangepakt, maar soms is het zelfs zo makkelijk te omzeilen dat je er gewoon via een vertaalwebsite al aankan. Geef de URL van de site die je wil bezoeken in in, bijvoorbeeld, Google Translate en je zou hem misschien al kunnen bereiken.

Hide My Ass

5. Wayback Machine

De website Wayback Machine wordt vooral gebruikt om te lachen met hoe amateuristisch websites er vroeger uitzagen. Maar het is ook een manier om geblokkeerde websites toch terug te vinden. Wayback Machine slaat voortdurend versies van websites op. Je kan zo niet alleen oudere versies terugvinden maar ook geblokkeerde content bekijken.

Wayback Machine

Wikipedia

Een paar dagen geleden raakte bekend dat Turkije Wikipedia zou gaan blokkeren. Voor Wikipedia zijn er specifieke manieren om rond die blokkade te raken. Zo bieden ze op Wiki-Media zogezegde ‘data dumps‘ aan. Een beetje kort door de bocht, zou je kunnen stellen dat je Wikipedia downloadt en zo offline kan raadplegen. Bijna letterlijk alles staat op Wikipedia, dus dan kan je er wel al vanuit gaan dat dat geen kleine ’torrent’ zal zijn. Bereid je dus maar voor op een hele lange download. Maar hé, als je je toch in Turkije bevindt, kan je misschien ondertussen eens langs de all-in bar passeren!

Meer
Lees meer...