Left Right
scrollTop top

Reizen naar rode zones binnenkort niet langer verboden


Reizen corona
© Isopix

Code rood wil vanaf komende vrijdag 25 september niet meer zeggen dat het verboden is om naar een bepaalde bestemming te rijden. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin maandagavond meegedeeld.

Op de website diplomatie.belgium.be houdt de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken bij welke adviezen er gelden voor reizen naar het buitenland. Regelmatig wordt die website geüpdatet, afhankelijk van de lokale situatie in verband met het coronavirus.

Regio’s krijgen daarbij ofwel code groen, oranje of rood. De betekenis van die kleurcode’s is op dit moment als volgt: rood wil zeggen dat het verboden is om naar daar af te reizen. Wie er al is en terugkeert naar België moet verplicht in quarantaine gaan en een coronatest laten afnemen. Bij code oranje is dat niet verplicht, maar wel aan te raden. Bij code groen gelden er geen beperkingen.

Europese kleurcodes

Maar vanaf komende vrijdag 25 september worden die richtlijnen aangepast. “Deze beslissing van de regering kadert in onze wil om tot een grotere Europese coördinatie te komen”, verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) maandagavond.

De Europese Commissie wil een gemeenschappelijke Europese kleurencode. Ons land is het enige dat reizen verbiedt. Goffin benadrukt dat reizen naar landen met een rode kleurencode vanaf komende vrijdag niet langer verboden is, maar wel streng wordt afgeraden. Dat moet een eerste stap zijn richting een gemeenschappelijk beleid, klinkt het.

Die beslissing van Buitenlandse Zaken kreeg op sociale media al meteen kritiek. Onder andere viroloog Marc Van Ranst haalde uit naar het advies “sterk afgeraden”, iets wat volgens hem door Belgen niet opgevolgd wordt.

Een overzicht van de huidige rode zones vind je hier.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.173.928
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden
  11.170