Rendieren in Zweden zijn plots met uitsterven bedreigd door droge zomer

De Zweedse rendieren hebben heel hard te lijden onder de droge zomer. De overheid moet zelfs ingrijpen, want anders zouden de dieren kunnen uitsterven. Door de droogte zijn er zelfs in het Hoge Noorden van Scandinavië bosbranden ontstaan, waardoor hun leefgebied is aangetast. En dan is er op langere termijn natuurlijk nog de impact van de klimaatverandering.

De kerstman heeft slecht nieuws, want zijn rendieren hebben een zware zomer achter de rug. Zelden was het zo droog in Scandinavië, waar hoge temperaturen zelfs tot in Lapland doordrongen. Daardoor ontstonden overal bosbranden. In Zweden beseffen ze dat dit soort hittegolven door de opwarming vaker en vaker kunnen voorkomen. Een belangrijk slachtoffer van dat nieuwe klimaat zijn de rendieren. De Sami, de bewoners van Lapland, zijn de enige die rendieren mogen begeleiden in Zweden. Zij trekken aan de alarmbel en vragen de overheid om hulp.

Geen voedsel

Komende winter zullen ze al veel voedsel voor de ongeveer 250.000 rendieren moeten voorzien. Hun natuurlijke voedsel is door de bosbranden en de droogte grotendeels verdwenen. Vermoedelijk zal het tot dertig jaar duren voor de regio van deze zomer hersteld zal zijn. De Sami zijn een nomadisch volk, ze hebben de rendieren zelf ook nodig voor hun vlees, vacht en gewei. Behalve de rendieren zelf is dus ook de cultuur van de Sami in gevaar.

Getty

Zonder hulp zouden deze winter al een pak rendieren sterven, waarschuwen de Sami. Ze zijn ook bang dat jonge rendieren verzwakt zijn door de droge zomer en het lastig wordt om zich te verplaatsen naar andere grond om te grazen. De Sami bezitten overigens geen grond, ze hebben wetten nodig die hen toelaten om hun rendieren ergens te laten grazen. Daarom vragen ze de Zweedse overheid om een steunprogramma op lange termijn. Op die manier kunnen ze zich aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering.

Warme winter

De warmere winters vormen ook een probleem voor de rendieren. Normaal sneeuwt het in Lapland, maar de laatste jaren valt er steeds meer regen uit de lucht. Als de temperatuur dan onder het vriespunt zakt, vormt zich een ijslaag op de bodem, zodat de rendieren moeilijker kunnen grazen. Daarentegen is een laagje sneeuw geen probleem om voedsel te bereiken. Ze ruiken hun voedsel ook niet meer wanneer er een ijslaag ligt. Doorgaans graven ze doorheen te sneeuw om eten te vinden.

Wetenschappers zijn op zoek naar manieren om korstmos, de belangrijkste voedselbron van rendieren, gemakkelijker bereikbaar te maken in de bossen. Maar hun onderzoek heeft meer geld nodig, wat eveneens van de overheid zou moeten komen.

Getty

Poolgebied

In Zweden hangt de temperatuur tijdens een normale zomer rond 23 graden. Maar nu werd dagenlang vaak 30 graden bereikt. Om de bosbranden te bestrijden, kreeg het land de hulp van Italië, Duitsland, Noorwegen, Denemarken, Polen en Frankrijk. In het poolgebied stijgt de temperatuur twee keer zo snel als ergens anders door de opwarming van de planeet. De Zweedse overheid beseft dan ook dat er iets moet gebeuren. Ze hebben de Sami beloofd dat ze de komende weken met maatregelen zullen komen.

Getty
Meer
Lees meer...