Revolutie in Wallonië: nieuwe coalitie gaat provincies eindelijk afschaffen (en waar blijft Vlaanderen?)

Er waait écht wel een nieuwe wind in Wallonië, nu er gepraat wordt over een Waalse regering zonder de PS. Want die nieuwe regering durft wat zelfs in Vlaanderen blijkbaar taboe is: het compleet overbodige niveau van de provincies afschaffen. MR en cdH zijn bereid om Ecolo te volgen: de groenen hebben een hele reeks hervormingen voorgesteld. Het maakt een nieuwe coalitie meteen veel realistischer.

Niets minder dan een revolutie in Wallonië komt eraan. Want de nieuwe coalitiepartners staan klaar om een stokoud beleidsniveau af te schaffen: de provincies. Dat overbodige niveau blijft nog steeds veel macht en bevoegdheden naar zich trekken, ook al zijn er in de loop der jaren het gewest en de gemeenschap bijgekomen. Dus waarom nog een gouverneur, als je een Vlaamse of Waalse regering hebt?

De nieuwe Waalse regering staat onder grote druk om de politieke cultuur te veranderen. Geen verspilling meer, geen postjes voor politici, geen overbodige niveau’s. Wel transparantie over inkomsten en eenvoudige structuren. Ecolo legde daarvoor een hele lijst hervormingsvoorstellen op tafel, waar ze over wilden praten.

En de nieuwe as van de regering, MR en cdH zegt daar nu eigenlijk “ja” op: ze willen één van de grote bastions van die oude cultuur afschaffen. Dat de PS de Waalse provincies domineert, komt natuurlijk ook handig uit. Want de Franstalige socialisten zijn de baas in zowat elke deputatie en leveren zowat elke gouverneur in de provincies. En er zitten nog enorme legers ambtenaren op die provincies, vaak met een PS-stempel.

Charles Michel (MR) probeerde het ooit, en botste op de PS

De MR gaf maandag groen licht over het principe. Het toont meteen dat ze Ecolo echt willen volgen in stevige hervormingen. Olivier Chastel, de voorzitter van de MR, zag in de namiddag dan Zakia Khattabi en Patrick Dupriez, de co-voorzitters van Ecolo. Het was een “constructieve discussie”, zo stelde de woordvoerder aan Belga.

Als minister in de Waalse regering probeerde Charles Michel (MR) ooit die provincies af te schaffen, maar hij botste toen op de PS. Als het nu toch lukt, is de symboliek groot.

En ook cdH kondigde al aan dat het akkoord kan gaan met het idee. Dat zet meteen de deur open voor een coalitie van MR, cdH, aangevuld met Ecolo. Die eerste twee hebben samen een heel nipte meerderheid, met Ecolo erbij wordt dat comfortabel.

En Vlaanderen?

De nieuwe Waalse regering zou, als ze zover gaan om de provincies af te schaffen, meteen de Vlaamse regering in haar blootje zetten. In Vlaanderen is er al jaren discussie over hetzelfde thema: waarom in godsnaam een beleidsniveau in stand houden dat overbodig is? De onderliggende redenen zijn dezelfde als in Wallonië: er zitten een pak politici bij die hun postje zouden kunnen verliezen. En het is een machtsbastion waar CD&V nog relatief sterk staat.

In Vlaanderen is het dus nog niet gelukt: de huidige Vlaamse regering durfde het niet aan. Maar als de nieuwe Waalse regering wél zo ver zou gaan, toont het meteen aan dat ze meer lef hebben dan hun Vlaamse tegenhangers.

Meer
Lees meer...