Rijst(wafels) eten, gezond of zelfmoord?

Vandaag werd ik er op attent gemaakt dat rijstwafels eten geen echt alternatief is om minder suiker te eten. Het is geen ‘gezond’ tussendoortje en een heel pak op een avond opeten omdat de honger groter is dan wat mag, dan doe je aan zelfvernietiging.

Toen ik vandaag een artikel zag verschijnen dat rijst eten niet zo gezond is dan wat er vaak wordt beweerd, moest ik wel even slikken. Blijkbaar loop ik al enkele jaren achter en is dat al wel eens in het nieuws geweest. Ik durf wedden dat er nu nog steeds mensen zoals ik rondlopen, mensen die dit niet wisten.
Dat rijstwafels weinig calorieën en vet en suiker bevat, dat wist ik, maar in deze tabel ontbreekt een zeer gevaarlijk ingrediënt dat er zeker bij had moeten staan.

Op de Zweedse website voor voedselveiligheid staat een waarschuwing voor arseen (arsenicum) in rijst.

De hoeveelheid is relatief laag en meestal onder de Europese norm.

Testaankoop en vele andere sites relativeren als we gevarieerd en niet dagelijks ‘rijst’ eten.

Wie gevarieerd en evenwichtig eet, loopt geen enkel risico, en rijstproducten blijven dan ook een goede optie voor kinderen die allergisch zijn aan koemelk. Toch eisen we dat er op Europees niveau eindelijk een wettelijke norm wordt goedgekeurd. Uit onze test blijkt immers dat bepaalde producten toch flirten met de grens van wat aanvaardbaar is.”

De Zweedse voedselveiligheid zegt dit ook, maar ook ‘iets’ meer :

Dus een paar keer per week rijst- en rijstproducten eten, wat de meeste mensen in Zweden doen, is geen gezondheidsrisico. Kinderen mogen echter niet meer dan vier keer per week rijst- en rijstproducten eten – rijstpudding, rijstnoedels en rijstsnacks. Kinderen die elke dag rijst eten, of misschien meerdere keren per dag, nemen veel arseen op. Dus je moet proberen je dieet te variëren en minder rijst te eten.

Is arseen gevaarlijk?

Arsenicum, is een scheikundig element dat veel op metaal gelijkt.

Het lichaam neemt, althans onder normale omstandigheden, alleen arsenicum op door inademing. De uitscheiding geschiedt via de nieren en het maagdarmkanaal en ook wel via de huid. Verder stapelt arsenicum zich op in lever, nieren, botten, huid en haren.

Stichting tegen kanker zegt over arseen : “Stof die van nature aanwezig is in de bodem en in rotsen. Arseen is een element van bepaalde pesticiden en een chemisch product dat aanwezig is in tabaksrook. Arseen kan in drinkwater binnendringen via natuurlijke bronnen of contaminanten die door bepaalde fabrieken geloosd worden. Door het inademen of inslikken van arseen loopt men een verhoogd risico op de ontwikkeling van bepaalde kankers, met inbegrip van long-, huid- en blaaskankers.”

prognoze@info
Voor kinderen?

We kunnen – zoals de Deense autoriteiten terecht aanraden – niet elke dag producten op basis van rijst (ontbijtgranen, melk op basis van rijst, desserts, enz.) aan onze kinderen geven. Die zijn door hun lage gewicht het kwetsbaarst. Als een baby allergisch is voor de eiwitten in koemelk, is er geen enkele reden waarom hij melk van rijst zou moeten drinken. Volwassenen die veel rijst en/of sushi eten, kunnen de consumptie ervan wat minderen. Opgelet: ook de biologische landbouw kan arsenicum niet vermijden als het water waar de rijst groeit er te veel bevat! Meer lezen

En rijstwafels?

Rijstwafels blijven weliswaar meestal onder de Europese norm, maar als je zoals ik, een pak per avond eet dan, doe je net als ik iets wat echt wel op zelfvernietiging lijkt.

Het Nederlandse Voedingscentrum heeft zelf een onderzoek gedaan en buiten 1 merk waren alle monster in orde met de Europese norm.

Maar er zijn nog wel meer waarschuwingen :

Als we een hoge dosis arsenicum in een keer binnen zouden krijgen is dit absoluut giftig. Het kan in het ergste geval zelfs leiden tot een acute dood bij een inname van 70-180 mg. Gelukkig komt arsenicum in zeer kleine/lage hoeveelheden voor in ons voedsel waardoor dit geen vergiftigingsverschijnselen geeft of gezondheidsklachten. Maar het kan wel een ander gevaarlijk verhaal worden als we op langere termijn teveel anorganisch arsenicum binnen krijgen. Het kan absoluut een chronische ziekte aanwakkeren zoals hoge bloeddruk, bloedvat-vernauwingen, diverse kanker-soorten, diabetes type 2 en hartaandoeningen. Dat zijn geen grapjes. Daarnaast kan arsenicum van grote negatieve invloed zijn op de zenuwcellen. wat mogelijk tot aantasting van hersenfuncties kan leiden.

Ten gevolge van een langzame vergiftiging kunnen zich ook kwaadaardige gezwellen van huid, longen en lever voordoen.

Wat kunnen wij doen?

Kook uw rijst in een groot volume water
Maar u kunt ook, zoals de Japanners doen, de rijst voor gebruik goed en meerdere keren spoelen in water en de rijst koken in een grote hoeveelheid water: 4 volumes water voor 1 volume rijst. Arsenicum lost op in het water dat niet door de rijst is opgenomen en nadien dus wordt weggegoten. Wat niet wil zeggen dat u zich niet af en toe mag trakteren op een lekkere risotto!

Controleer waar de rijst vandaan komt
U kunt in de winkel ook de herkomst van de rijst controleren en geen rijst meer kopen uit India en de Verenigde Staten (vanwege het vervuilde water in deze landen, zoals de WGO aanhaalt). Dat geldt ook voor de kookklare rijst in builtjes!

Zorg voor afwisseling
En probeer, zoals de FDA en alle andere agentschappen voor voedselveiligheid aanraden, afwisseling in uw voeding – lees graangewassen – te brengen, en eet voldoende fruit en groenten.
meer lezen

Europa heeft een norm ingesteld

Europa heeft een nieuwe arseen norm ingevoerd om het gevaar van arseen in rijst te beperken, maar of dit genoeg is? Deze norm is enkel als er geen rijst(wafels) dagelijks en met het ‘pak’ wordt gegeten omdat de honger groter is dan wat de weegschaal kan verdragen.

Het FAVV zegt hierover : Andere levensmiddelen zijn nog niet gereglementeerd op Europees niveau. Vis en visserijproducten bevatten relatief veel arseen, maar een groot deel hiervan is arsenobetaïne, een organische vorm van arseen die niet giftig zou zijn. In algen kan de voornaamste arseenvorm zowel anorganisch arseen als arseensuikers zijn, over de laatste zijn er nog veel vraagtekens bij de toxiciteit. Hierdoor raadt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) aan om de consumptie te beperken tot 7 g of een halve lepel “droog” materiaal per dag. De alg hijiki kan hoge gehaltes aan anorganisch arseen bevatten, vandaar dat de HGR aanbeveelt om consumptie van deze specifieke algensoort hijiki te vermijden. De gecombineerde consumptie van grote hoeveelheden van levensmiddelen die arseen bevatten zoals rijst, algen en afgeleide producten dient ook te worden beperkt. Voorts is consumptie van (voedingssupplementen gebaseerd op) algen afgeraden voor kinderen en zwangere vrouwen. Deze aanbevelingen en verdere informatie over metalen in algen en op algen gebaseerde voedingssupplementen kunt u lezen in het advies van de Hoge Gezondheidsraad.

Niet alleen in rijst

Arseen komt voornamelijk voor in rijst en rijstproducten. Verder komt het ook in lagere hoeveelheden voor in bewerkte graanproducten zoals brood, in melk en melkproducten en in water. bron

Maar ook in vis – (zie hierboven FAVV). Stel je voor een middagmaal met rijst en vis … met een soepje van algen … met een rijstpapje als dessert.

Niet enkel arseenDe pitten van kersen, abrikozen, pruimen en perziken, bevatten cyanogene verbindingen.

Dit zijn verbindingen die in het lichaam in cyanide kunnen veranderen. Waterstofcyanide is bijvoorbeeld dodelijk vanaf 1,52 milligram per kilogram. Het gevaar is miniem, ik zie niet direct iemand onbewust een kilo pitten gaat eten. Met andere woorden is 0,1 gram cyanide is voldoende om een mens van ongeveer 80 kg te doden. Een enkele kers levert ongeveer 0,17 gram dodelijk cyanide per gram zaad op, dus afhankelijk van de grootte van de pit, kan het innemen van slechts één of twee vers ‘geplette’ pitten leiden tot de dood.

Rabarber bevat oxaalzuur
Felgekleurde rabarberstelen zijn geweldig in cocktails en voor het maken van pittig-zoete taartvullingen.
Maar de bladeren van de plant bevatten oxaalzuur, een chemische stof die ook wordt gebruikt in huishoudelijke bleekmiddelen en anti-roestproducten. Alsof dit nog niet genoeg is, kan het eten van de bladeren branderige gevoelens in mond en keel veroorzaken, misselijkheid, braken, stuipen en zelfs de dood. Zelfs als je de bladeren kookt, raak je het zuur niet kwijt.
Maar niet getreurd, het eten van rabarberblaadjes is niet erg giftig zo moet blijken uit een studie uitgevoerd door het Hampshire College. Een vrouw van ongeveer 65 kg moet bijna 5kg rabarberbladeren eten om symptomen van oxaalzuurvergiftiging te vertonen.

Ook aardappelen (solanine) en geplette pitjes van appelen en peren (wie geïnteresseerd is zie bron.

De waarschuwing voor arseen moet duidelijker zijn

Het is niet omdat de dosis te klein is om iemand te doden, zoals arseen dat zich opstapelt in het lichaam, zijn vele kleine hoeveelheden, die ruimschoots dagelijks worden gegeten, maken dat het gevaar sluipend is.

De waarschuwing dat arseen in bepaalde voeding zit (niet enkel rijst en rijstwafels en rijstproducten), zou op de verpakking moeten staan, of beter gecommuniceerd, zodat wie met jonge kinderen werkt (kinderopvang ed) kan zien dat er ook in de afwisseling geen flaters wordt begaan en de kinderen dagelijks een dosis vergif toedienen.

Nog enkele toelichtingen via youtube