‘RuPaul’s Drag Race Global All Stars’ verschijnt vrijdag op MTV: Wij spraken met Belgische deelneemster Athena Likis

Vanaf vrijdag 20 september kan je op MTV kijken naar RuPaul’s Drag Race Global All Stars. Het gaat om het eerste internationale All Stars-seizoen waarin we dragartiesten uit franchises van over de hele wereld aan het werk zullen zien. Ook de Belgische Athena Likis zal haar kans wagen. Wij konden haar spreken over wat drag voor haar betekent, wat haar doelen zijn en hoe het voelde om voor RuPaul te staan.

RuPaul’s Drag Race is een versie rijker. De wedstrijd, waarin verschillende dragartiesten het tegen elkaar opnemen, kent ondertussen al tientallen internationale versies, waardoor het tijd was voor een internationaal All Stars-seizoen. In RuPaul’s Drag Race Global All Stars zullen twaalf deelnemers uit twaalf verschillende landen het tegen elkaar opnemen. Een daarvan is de Belgische Athena Likis, die tweede werd in het eerste seizoen van Drag Race Belgique. Wij konden haar spreken over haar deelname, maar ook over haar drag en toekomstplannen.

Je eindigde op de tweede plaats in het eerste seizoen van Drag Race Belgique. Hoe heeft dit je leven veranderd?

Athena Likis: “Ik deed natuurlijk al drag voor mijn deelname aan Drag Race Belgique. Maar mijn deelname aan het programma zorgde ervoor dat ik een internationaler publiek kreeg. Omdat het gaat om een franchise kijken fans van over de hele wereld ook naar de lokale versies. Zo maakten heel wat mensen kennis met mijn werk, waardoor ik ook meer kansen kreeg buiten België.”

Wanneer ben je gestart met drag?

Athena Likis: “Ik ben gestart met drag in 2018. Mijn eerste keer was op een open stage omdat ik het echt wilde doen en het gevoel had dat ik er klaar voor was. Meteen daarna werd ik geboekt voor een cabaret in Brussel en zo was mijn carrière gelanceerd.”

Hoe zou je jouw stijl van drag omschrijven?

Athena Likis: “Oh, dat is een moeilijk vraag. Ik denk dat mijn stijl altijd verandert. Maar ik neig meer naar fashion. Voor Drag Race maak ik bijvoorbeeld graag gebruik van concepten. Ik doe dat niet altijd, maar het is wel iets dat vaak terugkeert in mijn werk. Zo haal ik vaak inspiratie uit mythologie, wezens en sterke vrouwelijke energie. Maar ik probeer ook altijd mijn mannelijke kant te behouden door in te spelen op het androgyne.”

Wat betekent drag voor jou?

Athena Likis: “Voor mij is drag een manier om mijn vrouwelijkheid en mijn mannelijkheid te uiten op hetzelfde moment. Ik breng deze energie samen in mijn personage en vertaal dat op het podium. Op die manier kan ik veel dingen naar buiten brengen die ik tijdens mijn kindertijd heb proberen te verdringen. Dus nu heb ik het echt nodig om te ademen in de huidige samenleving.”

Wat hoop je te bereiken met je drag?

Athena Likis: “Op dit moment droom ik van een eigen soloshow. En met die show hoop ik dan op tournée te kunnen gaan. Dat zou leuk kunnen zijn.”

Athena Likis Global All Stars
Paramount

Je bent uitgenodigd om deel te nemen aan RuPaul’s Drag Race Global All Stars. Wat ging er door je heen toen je de vraag kreeg?

Athena Likis: “Ik begon helemaal te flippen! (lacht) Maar eerlijk, ze belden de juiste persoon van België, sowieso. Ik was heel enthousiast en ook wel heel gestresseerd. Die stress kwam natuurlijk omdat ik er zoveel om geef. Maar het was echt leuk om de vraag te krijgen.”

Hoe voelt het om ons kleine landje te mogen vertegenwoordigen in een internationale wedstrijd?

Athena Likis: “Het voelde geweldig! Ik kon de wereld tonen wat België waard is op het vlak van mode, cultuur en de algemene energie. Het was een eer om mijn land te vertegenwoordigen. Ik ben niet patriottistisch, maar ik hou wel van mijn land. Ik hou van de cultuur en het vakmanschap dat ons land te bieden heeft. Dus ik wilde dat tonen op het podium van RuPaul’s Drag Race All Stars.”

Wat maakt België uniek in de wereld van drag?

Athena Likis: “Ik denk dat de Belgische drag scene heel experimenteel is. We hebben niet echt een uitgesproken dragcultuur. We hebben geen lange geschiedenis in drag. Maar dat geeft ons wel de mogelijkheid om veel te experimenteren. Het is dus een heel experimentele scene, maar ook heel queer en politiek. We willen ook allemaal graag samenwerken om elkaar te steunen en geweldige shows in elkaar te boksen.”

Hoe heb je jezelf voorbereid op RuPaul’s Drag Race Global All Stars?

Athena Likis: “Samen met mijn manager werkte ik 24/7, zonder slaap. Het was brainstormen, rondlopen, huilen, lachen … we voelden alle grote emoties. We wilden er echt klaar voor zijn. Samen werkten we aan goede concepten en ideeën om mij en het land te vertegenwoordigen. We hebben ook hard gewerkt aan de esthetiek. We wilden gewoon trots zijn wanneer de reeks uiteindelijk verscheen en ik denk dat we dat zeker kunnen zijn. Ik ben heel blij met ons werk.”

Is er iets dat je anders hebt gedaan tijdens je voorbereidingen voor RuPaul’s Drag Race Global All Stars, vergeleken bij je voorbereiding op Drag Race Belgique?

Athena Likis: “Oh ja, ik heb nu echt veel harder gewerkt dan toen. Voor Drag Race Belgique heb ik natuurlijk ook ik hard gewerkt, maar nu schakelden we een versnelling hoger. Ik werkte nu voor bijna al mijn looks samen met dezelfde designer. Nadat we samen brainstormden, stond hij in voor de kleren, terwijl ik me voorbereidde op de Snatch Game, de Talent Show en dat soort opdrachten. Ik heb echt veel harder moeten werken voor Global. Zo moest ik ook mijn Engels bijschaven, want ik moet de taal niet enkel kunnen spreken, ik moet ook grappig kunnen zijn in het Engels, anderen kunnen roasten, lyrics schrijven voor muzikale nummers … Dus ja, ik heb echt veel harder gewerkt voor Global om me voor te bereiden op elke mogelijke opdracht.”

Voelde het ook anders tijdens de wedstrijd zelf?

Athena Likis: “Ja, het voelde echt heel anders. In Drag Race Belgique voelde ik me thuis. Het was natuurlijk stresserend, maar het voelde meer als een spel. Terwijl RuPaul’s Drag Race Global All Stars echt voelde als een wedstrijd.”

Je nam het bij RuPaul’s Drag Race Global All Stars op tegen deelnemers uit andere landen. Had je een favoriet?

Athena Likis: “Mijn favorieten van de dragartiesten die ik kende, waren Pythia van Canada en Soa de Muse van Frankrijk. Ik kende hen al persoonlijk en ze waren eigenlijk al vrienden van mij. Dus zijn waren uiteraard mijn favorieten.”

Hoor je de andere deelnemers van RuPaul’s Drag Race Global All Stars nog? Hebben jullie een groepchat?

Athena Likis: “Ja, we hebben een groepsgesprek met zes van de deelnemers uit de show. We werden vooral close na de opnames omdat we ook samen op tour gingen. We steunen elkaar en houden van elkaars vakmanschap.”

Hoe voelde het om voor dé RuPaul te staan?

Athena Likis: “Het was oké. Nee, het was eigenlijk best angstaanjagend. Maar ze is uiteindelijk zoals iedereen. Ze is een dragartiest en de presentator en ik was er voor de competitie, dus ik was niet geïntimideerd.”

Waarom moeten we zeker kijken naar RuPaul’s Drag Race Global All Stars?

Athena Likis: “Ik denk dat je moet kijken omdat je verschillende soorten dragartiesten gaat ontmoeten en aan het werk zal zien. Naast de RuGirls die je al kent, zal je ook nieuwe dragartiesten en soorten drag ontdekken. Zo zijn er deelnemers uit Brazilië, Mexico, de Filipijnen … Waardoor je ook de cultuur beter leert kennen. En dat is het belangrijkste aan RuPaul’s Drag Race Global All Stars. Het zet al deze deelnemers in de verf en brengt zoveel verschillende culturen samen in één show.”

Heb je nog iets toe te voegen?

Athena Likis: “Geef liefde aan de dragartiesten en volg mij op Instagram!” (lacht)

RuPaul’s Drag Race Global All Stars is vanaf vrijdag 20 september te bekijken op MTV. 

Meer
Lees meer...