Woensdag verklaarde de Russische legerleiding dat het een laserwapen inzet in de oorlog in Oekraïne. Het wapen is bedoeld om drones en zelfs satellieten te verbranden. Maar of het wel effectief klopt dat Rusland dit wapen inzet, en indien ja, of het goed werkt, zijn andere vragen.
De zogeheten ‘Peresvet’, vernoemd naar de middeleeuwse orthodoxe krijgsmonnik Alexander Peresvet, heeft een krachtige laserstraal, en werd in 2018 voorgesteld door president Vladimir Poetin. Bij de demonstratie 4 jaar geleden mocht het strijdtuig opdraven naast een heel resem andere wapens, waaronder supersonische en ballistische raketten, en de Poseidon onderwaterdrone, die kernkoppen kan vervoeren.
Naast de naam is weinig bekend over het Rusissche wapen, maar Joeri Borisov, viceminister belast met militaire ontwikkeling, lichtte toch een tipje van de sluier.
Er bestaat zelfs al krachtiger
Op een conferentie in Moskou vertelde hij dat de Peresvet al op grote schaal wordt ingezet en observatiesatellieten tot een hoogte van 1.500 kilometer kan verblinden, maar ook wordt ingezet tegen drones. Borisov gaf ook aan dat er ondertussen zelfs al krachtigere wapens bestaan, en dat ook die al worden ingezet.
“Waar Persevet een toestel verblindt, kan de nieuwe generatie laserwapens ze al fysiek vernielen”, vertelde hij op de Russische staatstelevisie. “De eerste prototypes zijn daar (in Oekraïne, red.) al in gebruik.” Hij zei dat het wapen ‘Zadira’ heette en in staat zou zijn om een drone op vijf kilometer afstand en in vijf seconden tijd te vernietigen, meldde Reuters.
Niet zo perfect
Toch moet er ook een kanttekening worden gemaakt bij de vermeende force van Ruslands laserwapens. Zo opperde Igor Korotsjenko, voorzitter van het Center for Analysis of the World Arms Trade, dat de wapens ernstige tekortkomingen hebben. Dat de drones in perfect weer uitstekend werken, spreekt hij niet tegen. Als het regent, sneeuw of mistig is, blijkt de laserstraal echter minder accuraat te werken, en vaak zelfs helemaal niet.
Daarnaast verbruikt het wapen ook gigantisch veel elektriciteit, en kunnen ze dus moeilijk ingezet worden op het terrein. Volgens Korotsjenko zijn de wapens wel bijzonder nuttig om militaire basissen en gebouwen te verdedigen.
Met Korotsjenko’s kritiek in het achterhoofd lijkt het eerder onwaarschijnlijk dat Rusland de wapens nu inzet in de strijd. Boven het Oekraïense vasteland zijn de laatste weken trouwens steeds minder aanvalsdrones te vinden, zoals de Bayraktar TB2, maar wordt de oorlog vooral gevoerd met zwaar artillerievuur. Op zee, boven Slangeneiland, toont de Bayraktar zich momenteel wel erg nuttig bij de vernieling van Russische schepen en raketsystemen.
(lb)