Zowel de Russische president Vladimir Poetin als de Oekraïense president Volodymyr Zelensky hebben laten weten open te staan voor vredesgesprekken over de oorlog in Oekraïne. Concreet zijn die plannen echter nog niet, want beide landen zijn het voorlopig nog niet eens over de locatie van die gesprekken.
Na meerdere tegenslagen en onverwachte moeilijkheden eerder deze week boekte het Russische leger afgelopen nacht opnieuw enkele belangrijke overwinningen. De Oekraïense hoofdstad Kiev lijkt voorlopig – ondanks zware gevechten – stand te houden. In Charkov, de tweede grootste stad van het land, daarentegen is het Russische leger er wel in geslaagd de stad binnen te dringen. Aan de andere kant is er voor Rusland ook wel de economische tegenvaller nu toch beslist is om heel wat Russische banken de toegang tot het cruciale betalingssysteem SWIFT te ontzeggen.
Rusland: wacht met delegatie in Wit-Rusland
Al die ontwikkelingen zorgden ervoor dat Poetin voor het eerst sinds de inval van afgelopen donderdag vredesgesprekken op tafel gooit. Een Russische delegatie van militaire functionarissen en diplomaten zijn daarvoor getrokken naar de Wit-Russische stad Homel, vanwaar ze Oekraïne uitnodigen. “De Russische delegatie is klaar voor besprekingen en we wachten nu op de Oekraïners”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov via het Russische persagentschap TASS.
Oekraïne: niet in Wit-Rusland en zonder voorwaarden
Oekraïne reageerde op die vraag via perswoordvoerder Sergii Nykyforov. Die liet op Facebook weten dat ook Zelensky bereid is tot vredesonderhandelingen, maar niet in Wit-Rusland. Oekraïne vreest voor de veiligheid van hun delegatie als die naar deze bondgenoot van Rusland zouden gaan. Het land stelt dan ook een meer neutrale locatie voor. Daarbij wordt in de eerste plaats gedacht aan Warschau (Polen), maar ook aan bijvoorbeeld Baku (Azerbeidzjan), Istanboel (Turkije) en Wenen (Oostenrijk).
Daarnaast is er nog een ander obstakel voor Oekraïne om in te gaan op het voorstel van Rusland. De Russen zouden namelijk gevraagd hebben dat het Oekraïense leger de wapens neerlegt voor er kan gesproken worden. “Oekraïne is klaar voor onderhandelingen, maar niet klaar om naar eender welke voorwaarden te luisteren”, klinkt het.
“We blijven Rusland uitnodigen om zo snel mogelijk aan de onderhandelingstafel te gaan zitten en het leven van hun militairen te redden. Elke dag vertraging zal de Russische Federatie onherstelbare menselijke en economische verliezen kosten”, besluit Nykyforov.