Het wordt almaar duidelijker dat zowel de SVR, de Russische buitenlandse inlichtingendienst, als de GRU, de militaire inlichtingendienst, hun spionagenetwerken in de Europese landen opnieuw willen opbouwen, om zo de militaire acties in Oekraïne te ondersteunen.
Rusland probeert zijn spionagenetwerk in Europa opnieuw op te bouwen met een nieuwe focus
Waarom is dit belangrijk?
De poging van Russische spionnen om hun activiteiten in Europa te hervatten geeft aan dat de westerse veiligheidsdiensten waakzaam zijn en met succes enkele sabotageoperaties hebben verijdeld.Zoom in: De uitwijzing van Russische spionnen die onder een diplomatieke dekmantel in Europa opereren, heeft Moskou’s pogingen om de Europese systemen te infiltreren doen falen.
- “Sinds de inval in Oekraïne zijn meer dan 400 Russische diplomaten uit Europa, waaronder België, Frankrijk en Duitsland, gezet”, aldus het hoofd van de Britse veiligheidsdiensten, Ken McCallum.
- De Finse veiligheids- en inlichtingendienst (SUPO) heeft donderdag gezegd dat de uitwijzing van Russische diplomaten en de weigering om aan hun vervangers een visum te geven de inlichtingenoperaties van Moskou in de Noordse regio aanzienlijk hebben verzwakt.
- “De Russische inlichtingendienst (in Finland) is vorig jaar gekrompen tot ongeveer de helft van zijn vroegere omvang”, zei Antti Pelttari, de directeur van SUPO.
Vooruitblik: Moskou probeert nu zijn spionagenetwerk opnieuw op te bouwen, met nieuwe prioriteiten.
- Darius Jauniškis, directeur van de Litouwse staatsveiligheidsdienst, zei in een gesprek met Politico dat “Russische inlichtingendiensten andere methoden verkennen om inlichtingen te verzamelen.”
- “Hoewel Rusland er nog steeds naar streeft spionnen onder diplomatieke dekking in te zetten, zal het manieren moeten vinden om het tekort aan inlichtingendiensten te compenseren, bijvoorbeeld door in toenemende mate gebruik te maken van andere vormen van geheime operaties in het buitenland”, aldus Pelttari.
- “De focus ligt nu op het toezicht op de productie en levering van westerse wapens aan Oekraïne”, aldus Jauniškis.
- Een paar weken geleden hebben Poolse contraspionage-agenten een spionagenetwerk ontmanteld dat werkte voor de Russische inlichtingendiensten. Zij waren verantwoordelijk voor het verbergen van camera’s op belangrijke spoorwegroutes om zo westerse wapen- en munitie leveringen aan Oekraïne te controleren.
- “De verdachten hadden sabotageacties voorbereid om de levering van uitrusting, wapens en hulp aan Oekraïne lam te leggen”, aldus de Poolse minister van Binnenlandse Zaken.
- Jauniškis zei dat Rusland Litouwse burgers, die op weg waren naar Rusland of Wit-Rusland, probeerde te rekruteren.
Zit Moskou achter de sabotages?
In de marge: Europese inlichtingendiensten verdenken Rusland ervan achter een reeks mysterieuze sabotages van vorig jaar te zitten.
- Zo was er het doorknippen van communicatiekabels die door treinbestuurders in Duitsland werden gebruikt.
- Of de ongeautoriseerde dronevluchten in de buurt van luchthavens en energie-infrastructuur in Noorwegen en Litouwen.
- Om nog maar te zwijgen van het feit dat midden november een Russisch spionageschip voor de Belgische kust passeerde, wat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne toen grote zorgen baarde.
- Voorts zijn er in verschillende landen, waaronder Bulgarije, Slowakije, Albanië, Nederland, Duitsland, Zweden en Noorwegen, Russische agenten en spionnen die voor de SVR of de GRU werken, gearresteerd.
- Sommige Europese topfiguren van de inlichtingendiensten zijn zeer bezorgd over de mogelijke aanwezigheid van Russische “slapende” of “illegale” agenten, d.w.z. spionnen die in hun landen onder de radar aanwezig zijn. Ze zijn opgeleid om zich onder de bevolking te mengen met behulp van valse identiteiten, en die een schijnbaar “normaal” en ongevaarlijk leven leiden.
Conclusie: Uit de bovenstaande reeks incidenten en arrestaties in Europa blijkt hoe dan ook dat Rusland vastbesloten is zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de verdedigingsinstallaties en militaire plannen van de NAVO.
(ns)