Verenigde Staten waarschuwen dat Rusland valse referenda over onafhankelijkheid zal organiseren in de bezette Oekraïense regio’s

De Verenigde Staten (VS) sluiten niet uit dat Rusland in de bezette Oekraïense regio’s valse referenda over onafhankelijkheid zal houden. “Dit zou een poging zijn om de Russische inval in Oekraïne te rechtvaardigen”, klinkt het.

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne heeft de Russische president Vladimir Poetin al meermaals zijn plannen moeten bijstellen. Zo botst hij onder meer op veel meer verzet van de Oekraïense bevolking dan verwacht. Poetin is er daardoor niet in geslaagd om de Oekraïense hoofdstad Kiev in te nemen. Het militaire conflict speelt zich nu voornamelijk af in het oosten van Oekraïne, waar het Russische leger beetje bij beetje terrein wint.

Valse referenda

Intussen vrezen de Verenigde Staten dat Rusland valse referenda over onafhankelijkheid zal organiseren in de ingenomen regio’s om “zo de oorlog met Oekraïne te rechtvaardigen.” Dat meldt het persagentschap Reuters. “Het land kan daarbij gebruikmaken van een welbekend draaiboek dat ontleend is aan de donkerste hoofdstukken van de geschiedenis”, klinkt het.

“Deze vervalste, onwettige referenda zullen ongetwijfeld gepaard gaan met een golf van misbruiken tegen degenen die zich willen verzetten tegen de plannen van Moskou of die plannen willen ondermijnen,” aldus de verklaring. “De internationale gemeenschap moet duidelijk maken dat dergelijke referenda nooit zullen worden erkend.”

Waarschuwingen uit Oekraïne

De Oekraïense president Volodimir Zelenski kwam vorige week al naar buiten met een soortgelijke boodschap. Hij zei toen dat Rusland plannen had om valse referenda te organiseren in Cherson en Zaporizja, in het zuiden van het land. De president van het belegerde land heeft daarom de inwoners in de bezette gebieden opgeroepen geen persoonlijke gegevens, zoals identiteitskaartgegevens, te delen met Russische soldaten als ze dat vragen.

“Het is niet om een telling uit te voeren of humanitaire hulp te geven. Het gaat hier om het vervalsen van een zogenaamd referendum op jullie grondgebied”, aldus Zelenski. “Het gaat hier om een georganiseerde komedie van Rusland.”

De bezorgdheden over dergelijke referenda komen niet uit het niets. We mogen immers niet vergeten dat Poetin in 2014 ook een referendum in de Krim heeft georganiseerd om de annexatie van het gebied te bezegelen. Die volkstelling werd datzelfde jaar opgevolgd door referenda over onafhankelijkheid in de pro-Russische gebieden Donetsk en Loehansk. Op 21 februari (dit jaar), enkele dagen voor de start van de oorlog in Oekraïne, liet Rusland weten dat het de onafhankelijkheid van die twee Oekraïense regio’s formeel erkent. Het Westen daarentegen heeft de resultaten van die referenda nooit erkend.

(fjc)

Meer
Lees meer...