Nederland en Australië starten samen een procedure tegen Rusland wegens het neerhalen van de vlucht MH17 van Malaysia Airlines in 2014.
In de zomer van 2014 werd de vlucht MH17 neergeschoten door een Boek, een luchtdoelraket van Russische makelij, in de Oost-Oekraïense oblast Donetsk. Alle 298 inzittenden, waaronder 193 Nederlanders, 38 Australiërs en 6 Belgen, kwamen om het leven.
“Belangrijke stap in de strijd voor waarheid”
Hoewel er nooit een formele veroordeling kwam, houden zowel Australië als Nederland vol dat Rusland volgens het internationaal recht verantwoordelijk was voor de aanval. De twee landen hebben nu een juridische procedure tegen de Russische Federatie gestart bij de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO).
De Nederlandse regering zal “alles op alles” zetten om Rusland ter verantwoording te roepen voor het neerhalen van vlucht MH17 “en de instandhouding van de internationale rechtsorde”, zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zake Wopke Hoekstra maandag.
“De dood van 298 burgers, onder wie 196 Nederlanders, kan en mag niet zonder consequenties blijven. De huidige gebeurtenissen in Oekraïne onderstrepen het cruciale belang hiervan”, zo citeert De Telegraaf de minister.
De Australische minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne zei in een toespraak dat de juridische procedure bovenop een proces komt dat in Nederland heeft plaatsgevonden, waar Nederlandse aanklagers levenslange gevangenisstraffen eisten voor vier verdachten.
“Dit is een belangrijke stap in de strijd voor waarheid, gerechtigheid en verantwoordelijkheid voor alle slachtoffers van MH17, waaronder de 38 die Australië als thuisland hadden”, zei Payne. “De ICAO-raad is bevoegd om ernstige schendingen van het internationaal recht te onderzoeken.”
Vier verdachten
In Nederland loopt dus al een strafzaak tegen vier verdachten, Igor Girkin, Sergei Dubinsky, Leonid Kharchenko en Oleg Pulatov, die betrokken zouden geweest zijn bij het neerhalen van de vlucht. Het Openbaar Ministerie eist daarvoor levenslang. De vier mannen worden ervan verdacht pro-Russische separatisten te zijn die rebellen geholpen hebben in hun strijd tegen de Oekraïense regeringstroepen in Oost-Oekraïne.
“De verdachten hebben allesvernietigend, planmatig en onverschillig geweld gebruikt”, pleitte het OM in december vorig jaar. “De inzittenden zijn op brute wijze uit het leven gerukt. De levens van duizenden nabestaanden zijn getekend of zelfs verwoest.”
Ook bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) loopt een procedure van Nederland. Daarin verwijt Nederland Rusland het Europees mensenrechtenverdrag te hebben geschonden.
De Russische regering ontkent enige betrokkenheid bij de aanslag.
(ns)