Russen kunnen nog steeds Ikea-meubels kopen, ondanks definitieve vertrek van het Zweedse bedrijf

Russen zullen meubels van Ikea kunnen blijven kopen, ondanks de exit van het Zweedse bedrijf uit het land. Dat maakte het Russische ministerie van Industrie afgelopen week bekend. 

Waarom is dit belangrijk?

Als reactie op de Russische agressie in Oekraïne hebben westerse bedrijven het land massaal de rug toegekeerd. Veel bedrijven willen namelijk niet (in)direct de oorlogsmachine van het Kremlin sponsoren. Echter via een speciaal opgezet mechanisme van “parallelle invoer” kunnen Russen toch de nieuwste westerse producten in handen krijgen.

Het nieuws: Het Russische ministerie van Industrie zei op maandag dat het de lijst van merken die zonder toestemming van de merkeigenaar mogen worden ingevoerd uitbreidt met goederen van bedrijven als IKEA en de Amerikaanse speelgoedfabrikanten Hasbro en Mattel.

  • Ook zullen volgens het ministerie aan de lijst worden toegevoegd de luxemerken Lancome, Giorgio Armani en Yves Saint Laurent, net als de Japanse videogamegigant Nintendo en verschillende merken van motoroliën en producenten van landbouwapparatuur.

Invasie van Oekraïne

De achtergrond: Het afgelopen jaar zijn honderden wereldmerken Rusland uitgevlucht als reactie op de invasie van Oekraïne. De massale uittocht heeft het land gedwongen alternatieven te vinden voor vanalles, van smartphones tot auto’s.

  • Als reactie op de bedrijfsvlucht heeft Moskou vorig jaar een speciaal mechanisme van “parallelle invoer” geïntroduceerd. Het mechanisme stelt Russische bedrijven in staat westerse goederen in te voeren zonder toestemming van de producent.
    • Met het systeem kopen niet-Russische tussenpersonen goederen lokaal op, waarna ze deze verkopen aan Russische detailhandelaren. 
  • Reuters meldt dat de lijst met goederen het afgelopen jaar flink is uitgebreid, waaruit blijkt hoe moeilijk het is voor Russische bedrijven om hun toeleveringsketens in stand te houden. De lijst bevatte vorig jaar al meer dan vijftig goederen en zo’n tweehonderd merken, waaronder Apple en HP.
  • Volgens de Russische douane bedroeg de parallelle invoer afgelopen jaar meer dan 20 miljard dollar, zo stelt Het Financieele Dagblad.
    • De Nederlandse krant merkt echter op dat het omslachtige systeem de goederen een stuk duurder maakt voor de Russische consument.

Chinese bedrijven zien kansen

  • Onderwijl plukken Chinese bedrijven de vruchten van de westerse uittocht uit Rusland, die de nieuwe ruimtes in de Russische markt welwillend opvullen.
  • Chinese producten waren eind 2022 goed voor 40 procent van de Russische goederenimport, merkte Business Insider op. Enkel Noord-Korea is meer afhankelijk van Chinese producten

(kg)

Meer
Lees meer...