Russische activist Aleksej Navalny mag Berlijns ziekenhuis verlaten

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny mocht gisteren het ziekenhuis in Berlijn verlaten. Dat liet het Charitéziekenhuis weten op Twitter. De Rus belandde er op spoed nadat hij vorige maand onwel werd op het vliegtuig.

Meteen vermoedde Navalny’s familie dat de activist werd vergiftigd omdat hij vaak kritiek uitte op Russisch president Vladimir Poetin. Maar dat ontkenden de dokters in het Siberische ziekenhuis, waar hij eerst terechtkwam. Ze hielden het op te veel alcohol.

Volledig herstel mogelijk

Navalny’s vrouw Yulia wilde een second opinion in het Duitse ziekenhuis Charité. Maar dat weigerden de Siberische dokters. Na enkele dagen werd Navalny dan toch overgebracht. En daar bevestigden de dokters wat de familie al langer vermoedde: Navalny werd vergiftigd met Novitsjok, een soort zenuwgas. De oppositieleider werd in een coma gehouden, maar na 32 dagen mag hij nu het ziekenhuis verlaten.

“Aleksej Navalny werd gisteren ontslagen uit de intramurale zorg. De toestand van de patiënt is voldoende verbeterd om te worden ontslagen uit de acute klinische zorg”, liet Charité weten. “Navalny werd in totaal 32 dagen in Charité behandeld, waarvan 24 dagen in intensieve zorg. Op basis van de voortgang en de huidige toestand van de patiënt zijn de behandelende artsen van mening dat volledig herstel mogelijk is. Het blijft echter te vroeg om de mogelijke langetermijneffecten van zijn ernstige vergiftiging in te schatten.”

Niet de eerste keer

Navalny’s vrouw en zijn aanhangers denken dat de Russische regering achter de vergiftiging zit. Want het gif Novitsjok werd in 2018 ook al gebruikt om Sergej Skripal, een Russische dubbelspion, en zijn dochter te vergiftigen.

Twee maanden later identificeerde de Britse politie nog 38 andere slachtoffers van één van de dodelijkste zenuwgassen ter wereld. Het gif is zeer moeilijk te traceren, waardoor een behandeling niet altijd mogelijk is.

Meer
Lees meer...