De energieministers van de Europese Unie komen vandaag samen om Russische gasleveringen aan Europa te bespreken.
De EU houdt maandag een Buitengewone Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie. Daar wordt de energiesituatie in de EU in de context van de oorlog in Oekraïne besproken. De energieministers van de EU hopen tijdens het spoedberaad tot een gezamenlijk besluit te komen over de betalingen in roebels voor gaslevering uit Rusland.
In roebels omgezet
Omdat Polen en Bulgarije vorige week weigerden Rusland in roebels te betalen voor gas, sloot Rusland de toevoer van gas naar de landen af. De twee landen kunnen naar eigen zeggen zonder het Russische gas. Ze hadden beiden al plannen om de import ervan stop te zetten.
Duitsland, dat nog steeds zeer afhankelijk is van gas uit Rusland, betaalt ook niet in roebels, net zoals de meeste andere EU-landen. Later deze maand moeten vele Europese bedrijven hun gasrekening betalen aan Russische staatsbedrijf Gazprom. Dat zou volgens Moskou wel kunnen gedaan worden in euro’s of dollars, maar Gazprom zou die dan in roebels omzetten.
EU-sancties tegen Rusland
Het naleven van die regeling zou volgens de Europese Commissie EU-sancties tegen Rusland kunnen schenden. Daar moet dus vandaag meer duidelijkheid over geschept worden.
Op de EU-top hoopt men “de balans op te maken van mogelijke aanvullende maatregelen op het gebied van de voorzieningszekerheid, de gasdoorvoer en het beheer van de gasvoorraden, met het oog op de komende weken en maanden.” Dat deelt de Europese Raad mee in een persbericht.
Daarnaast wil men bepalen welke maatregelen moeten worden genomen om de coördinatie tussen de lidstaten te versterken, en welke gemeenschappelijke informatie moet worden verspreid.
De ministers van Energie zullen ook bespreken in hoeverre de EU voorbereid is op een voorzieningscrisis en welke solidariteitsmaatregelen en -instrumenten zij in dit verband binnen de EU zouden willen bevorderen.
47 miljard euro
Steeds meer Europese landen geven aan onafhankelijk te willen zijn van niet alleen Russisch gas, maar ook Russische olie en steenkool. Litouwen was daarbij het eerste EU-land dat de Russische gaskraan helemaal dichtdraaide.
Toch zal het nog een tijd duren eer die volledige onafhankelijkheid er komt, als dat al mogelijk is. Tot een maand geleden was Europa nog voor 40 procent afhankelijk van Russisch gas. En in 2019 was zo’n 27 procent van de invoer van ruwe olie buiten de EU afkomstig uit Rusland. Maar de Unie mikt op een verbod van Russische olie tegen het einde van het jaar, bericht persagentschap Reuters.
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne op 24 februari hebben EU-landen al voor meer dan 47 miljard euro aan Russische brandstof gekocht, volgens een teller van heeft onderzoeksorganisatie Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).
(evb)