Russische parlementslid waarschuwt voor Derde Wereldoorlog

De steun van het Westen aan Oekraïne leidt volgens een Russische afgevaardigde tot gevaarlijke escalaties aan de Russische grens, met een mogelijk wereldconflict als gevolg.

Een Russisch parlementslid heeft vandaag gewaarschuwd dat de wereld dicht bij een Derde Wereldoorlog staat. Mikhail Sheremet, lid van de defensiecommissie in het Russische parlement, deed deze alarmerende uitspraken volgens het Russische persbureau RIA. Hij legde de verantwoordelijkheid hiervoor bij de Westerse steun aan Oekraïense militaire operaties.

Sheremets uitspraken volgen op intensieve militaire operaties door Oekraïense troepen sinds 6 augustus in de Russische regio Koersk. Deze aanvallen hebben geleid tot de evacuatie van meer dan 200.000 mensen uit hun huizen. De situatie zorgt voor toenemende bezorgdheid over verdere escalatie van het conflict.

Westerse steun onder vuur

Volgens Sheremet is het gebruik van Westerse militaire uitrusting, munitie en raketten bij aanvallen op civiele infrastructuur een duidelijke indicatie van de betrokkenheid van buitenlandse machten bij de gevechten op Russisch grondgebied. Hij waarschuwde dat deze situatie de wereld op de rand van een Derde Wereldoorlog brengt. Deze uitspraken sluiten aan bij eerdere verklaringen van Nikolai Patrushev, assistent van de Russische president Vladimir Poetin, die NAVO-landen beschuldigde van betrokkenheid bij de militaire plannen van Oekraïne.

In een interview met de Russische krant Izvestia beweerde Patrushev dat Westerse inlichtingendiensten direct betrokken zijn bij de planning van de Oekraïense operaties in Koersk. Hij gaf echter geen bewijzen om deze beschuldigingen te onderbouwen. Westerse landen hebben de aantijgingen stellig ontkend.

Internationale spanningen op een hoogtepunt

De spanningen tussen Rusland en het Westen blijven oplopen, mede door de beweringen dat Rusland steun zou krijgen van China, Iran en Noord-Korea in zijn oorlogsinspanningen. In een opvallende ontwikkeling hernieuwde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un zijn belofte om de samenwerking met Rusland te verdiepen. Hij sprak zijn vertrouwen uit in een Russische overwinning in wat hij omschreef als een “heilige oorlog voor vrede en gerechtigheid”.

Meer
Lees meer...