Russische staatstelevisie met dreigende taal: “Derde Wereldoorlog nu echt begonnen”

Olga Skabeyeva, een van de bekendste propagandisten van Vladimir Poetin, heeft dreigende taal richting het Westen gesproken op de Russische staatstelevisie. Volgens haar heeft de aanhoudende westerse militaire steun aan Oekraïne ervoor gezorgd dat het conflict feitelijk is geëscaleerd naar “de Derde Wereldoorlog”.

Oekraïne heeft het Russische leger de afgelopen week een zware klap toegediend. De avond van 13 april zou het Oekraïense leger de Russische kruiser Moskva geraakt hebben met twee Neptune-kruisraketten. De trots van de Russische Zwarte Zeevloot raakte daarbij zo zwaar beschadigd dat ze niet meer op tijd een haven kon bereiken en tot zinken is gebracht.

Wraak voor Moskva

Het duurde even voor Rusland toegaf dat hun vlaggenschip is gezonken. Het verlies van de Moskva is dan ook een grote klap. Volgens de BBC is het 200 meter lange schip het grootste Russische oorlogsschip dat sinds de Tweede Wereldoorlog in actie tot zinken is gebracht. Die extra opdoffer komt bovenop de steeds grotere westerse steun aan Oekraïne. Dat alles lijkt de kans dat de NAVO bij de oorlog in Oekraïne betrokken raakt meer dan ooit mogelijk te maken.

Rusland lijkt alvast begonnen met wraakacties voor het verlies van de Moskva. Zo is Kiev afgelopen nacht zwaar gebombardeerd. De Oekraïense hoofdstad is al sinds het begin van de oorlog omsingeld, maar bleef recent gespaard door luchtbombardementen.

“Vechten tegen de NAVO zelf”

De staatszender Rusland 1, een spreekbuis van het Kremlin dat de oorlog fanatiek verdedigt, sprak daarnaast ook dreigende taal richting het Westen. Presentatrice Olga Skabeyeva zei dat de westerse steun aan Oekraïne te vergelijken viel met een rechtstreekse aanval op Rusland.

“Zoals het nu is geëscaleerd, dat kan je gerust de Derde Wereldoorlog noemen”, zei ze daar. “We vechten nu tegen NAVO-infrastructuur en dus technisch gezien tegen de NAVO zelf. Dat moeten we erkennen.”

Meer
Lees meer...