Russische vrouwen gewaarschuwd geen seks te hebben met gekleurde WK-toeristen

Russische vrouwen gewaarschuwd geen seks te hebben met gekleurde WK-toeristen

Tamara Pletnjova, voorzitter van de parlementscommissie voor familiezaken in Rusland, heeft bij de start van het WK voetbal in haar land Russische vrouwen gewaarschuwd om geen seks te hebben met “gekleurde WK-toeristen”. Eerder waarschuwde een andere Russische politicus al voor virussen die door buitenlandse voetbalfans verspreid zouden kunnen worden.

Pletnjova refereerde naar de “kinderen van de Olympische Spelen”. Die term verwijst naar niet-blanke kinderen die door veelal Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse of Aziatische bezoekers van de Olympische Zomerspelen in 1980 werden verwekt bij Russische vrouwen.

“Ik ben geen nationalist”, beweerde Pletnjova, “maar deze kinderen hebben te lijden onder discriminatie. Ook werden ze vaak achtergelaten en bleven ze in Rusland achter met hun moeder. En zelfs als het tot een huwelijk kwam tussen de ouders, liep het vaak alsnog verkeerd af.”

Eerder waarschuwde een andere Russische politicus al voor virussen die door buitenlandse voetbalfans verspreid zouden kunnen worden in Rusland.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino is zich ervan bewust dat het een groot risico is dat het WK wordt gehouden in Rusland, waar zich vaak racisme-incidenten voordoen. We mogen het probleem zeker niet onderschatten”, zei de Zwitser tegen de krant Blick.

Angst voor racisme

Donkere spelers zijn in Rusland geregeld doelwit van beledigingen vanaf de tribune. De UEFA beboette de afgelopen jaren verschillende Russische clubs voor discriminerende spreekkoren.

De Engelse international Danny Rose sprak vorige week nog zijn zorgen uit over de situatie in Rusland. De linksback van Tottenham Hotspur wil niet dat zijn familie naar het WK komt uit angst voor racisme.

“Over mezelf maak ik me geen zorgen, maar ik wil vanwege racisme niet dat mijn familie naar Rusland komt. Mijn vader is er erg teleurgesteld over. Hij zei dat hij me nu misschien nooit meer kan zien op een wereldkampioenschap”, zei Rose.

Rose noemde het optreden van de FIFA tegen racisme “lachwekkend en walgelijk”. “Als ik gediscrimineerd word, doen ze er verder niets mee. Zo zou het niet moeten zijn, maar het is wel zo.”

Duitse onderzoeksjournalist gaat niet: risico te groot

Ondertussen werd ook bekend dat de Duitse minister van Buitenlandse Zaken en de Duitse veiligheidsdiensten de journalist Hajo Seppelt die het Russische dopingschandaal aan het licht bracht, aangemaand hebben om niet naar het WK te gaan. Hij zou daar verslag gaan doen voor de Duitse zender ARD.

De diensten zeggen dat hij kan worden gearresteerd. Ook kan niet worden uitgesloten dat hij het slachtoffer wordt van intimidatie en geweld.

De Russische onderzoekscommissie heeft al laten weten dat ze Seppelt wil horen als getuige. Voor veel Russen is Seppelt een publieke vijand. Hij wordt geregeld bedreigd. Zijn publicaties leidden er uiteindelijk toe dat veel Russische atleten werden uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio en de Winterspelen in Pyeongchang.

Het WK begint vanmiddag om 14 uur met de wedstrijd tussen gastland Rusland en Saoedi-Arabië. Morgen staan Egypte-Uruguay (14 uur), Marokko-Iran (17 uur) en de klepper Portugal-Spanje (20 uur) op het programma.

Gesponsorde artikelen