Ruzie escaleert: minister Homans wil af van het gelijkekansencentrum

Ruzie escaleert: minister Homans wil af van het gelijkekansencentrum

Minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) wil af van het gelijkekansencentrum Unia. Volgens de minister weigert Unia echter mee te werken aan de afgesproken doorlichting, maar dat spreekt het centrum zelf tegen. Homans bekijkt ondertussen of ze een nieuw centrum kan oprichten.

Het lijkt wel een ruzie op de speelplaats van de lagere school: minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans wil graag het gelijkekansencentrum Unia doorlichten, maar zegt dat Unia weigert mee te werken. Unia op haar beurt ontkent dat ze tegenstribbelen en wil graag dat de minister eens belt, wat Homans dan weer niet wil doen. Het is niet de eerste keer dat het botst tussen Unia en N-VA. Eerder was er ook al discussie tussen het gelijkekansencentrum en de staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Zuhal Demir, die ook bij N-VA zit.

Databank doorlichten

Homans wil Unia doorlichten, “om na te gaan of het centrum wel neutraal is en niet te veel focust op klachten van bepaalde groepen”, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Ze wil daarvoor toegang tot de databank van Unia, maar het gelijkekansencentrum zegt dat het allemaal niet zo eenvoudig is.

Minister Homans zegt dat de volledige databank geanonimiseerd kan worden, zodat een onafhankelijke onderzoeker kan nagaan hoe binnengekomen meldingen zijn afgehandeld, maar Unia zegt dat het niet mogelijk is om de databank te anonimiseren. “En wij geven niet toe op de privacy van onze melders”, zo zegt Unia-directrice Els Keytsman.

Veto gesteld

Unia snapt trouwens niet wat minister Homans precies wil onderzoeken. “Waarom belt de minister mij niet gewoon zodat ze ons kan uitleggen wat ze precies wil onderzoeken?”, vraagt Keytsman zich luidop af.

“Men moet niet beweren dat men niet weet wat de bedoeling is van de doorlichting, want dat staat in het verslag”, reageert Homans op de aantijgingen. “Unia heeft een duidelijk veto gesteld wat betreft de toegang tot de databank, dus dan heeft het weinig zin om te blijven overleggen”, zegt Homans nog.

Klein detail: in feite hoeft Unia geen verantwoording af te leggen aan de Vlaamse of federale regering, maar wel aan de verschillende parlementen. “En het Vlaams Parlement heeft ons onlangs nog gefeliciteerd met onze aanpak”, zo zegt Keytsman.

Nieuw centrum de oplossing?

De oplossing is dan ook simpel volgens minister Homans: een nieuwe instelling oprichten zodat ze netjes rond Unia kan fietsen. Volgens Homans is het duidelijk dat de huidige structuur van het gelijkekansencentrum niet werkt naar behoren. Daarom bekijkt ze nu of de (Vlaamse) taken van Unia niet ergens anders kunnen worden onder gebracht. “En een nieuwe instelling behoort zeker tot de mogelijkheden”, zo zegt de minister.

Gesponsorde artikelen