Left Right
scrollTop top

Ryanair-topman gooit nog wat olie op het vuur: “Piloot zijn is geen moeilijk of vermoeiend beroep”


Ryanair-topman gooit nog wat olie op het vuur: “Piloot zijn is geen moeilijk of vermoeiend beroep”

De problemen bij Ryanair zijn nog lang niet van de baan. CEO Michael O’Leary claimt dat hij z’n piloten kan verplichten om een week vakantie te laten vallen en toch te werken. Maar hij sluit niet uit dat in het slechtste geval tot in november vluchten wegens personeelstekort zullen worden geschrapt. Hij wijst echter de piloten zelf met de vinger en zegt dat sommigen “vol zijn van zichzelf”.

Zo’n vijftig vluchten per dag worden geschrapt bij Ryanair. En het ziet ernaar uit dat de miserie voor passagiers nog wel even zal blijven duren. Topman Michael O’Leary is er nochtans van overtuigd dat hij zijn piloten kan verplichten om te werken. Sommige piloten dreigen uit protest acties te ondernemen, maar daar is hij niet van onder de indruk. “Ik snap zelfs niet hoe dat zou kunnen bij Ryanair. Er is helemaal geen vakbond”, zegt hij.

Volgens O’Leary liggen er wat “goodies” klaar voor de piloten, maar hij waarschuwde ook: “Als piloten zich misdragen, is het gedaan met de goodies.” Gisteren heeft een groep piloten nog een riante vergoeding om toch te blijven vliegen tijdens hun vakantie, naast zich neergelegd. In een brief naar de topman van de maatschappij vragen ze om betere arbeidsvoorwaarden in plaats van een premie.

“Piloot geen moeilijke job”

Ryanair vreest dat er tot in november vluchten zullen worden geschrapt. Toch maakt O’Leary zich sterk dat het niet zo ver zal komen. Hij verklaart dat iedereen die de komende maanden vier weken vakantie neemt, contractueel kan worden gedwongen om één van die weken uit te stellen tot in januari. Daarbij wijst O’Leary vooral de piloten zelf met de vinger. Hij zegt dat ze “vol zijn van zichzelf” en “van hun eigenbelang”.

“Ik zou elke piloot willen uitdagen om uit te leggen hoe moeilijk hun job is, of hoe het mogelijk is dat ze overwerkt zijn, of hoe iemand die bij wet niet meer dan 18 uur per week mag vliegen toch last kan hebben van vermoeidheid”, zegt hij.

Stiptheidsacties

Hoe dan ook is hij afhankelijk van de bereidheid van z’n piloten om te werken. Zo hebben ze ook al gedreigd om alles exact volgens het boekje te doen. In dat geval zullen ze niks meer doen dat hun contract niet verplicht, zoals vroeger komen opdagen om vertragingen te voorkomen, of telefoontjes beantwoorden wanneer ze niet aan het werk zijn.

Toch vindt O’Leary niet dat de relatie met z’n piloten slecht is. “We hebben maandag een oproep gedaan naar vrijwilligers om te komen werken op hun vrije dagen … We hebben enorm veel samenwerking en steun gekregen.” Intussen biedt hij z’n verontschuldigingen aan bij de zeker 315.000 passagiers die getroffen worden door de geschrapte vluchten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…