Samsung Galaxy Fold: de eerste opvouwbare smartphone is er!

Hij is er! De eerste opvouwbare smartphone. Samsung stelde haar nieuwste product voor: de Galaxy Fold. Het toestel is uniek en niet alleen omdat het twee schermen heeft. De smartphone is bijvoorbeeld ook de eerste van het bedrijf die geen audiopoort heeft. Wie het toestel wil, kan het vanaf 26 april kopen, al moet je daar een slordige 2.000 euro voor over hebben.

Samsung noemt zichzelf een pionier in mobiele technologie. Het is dus geen verrassing dat het bedrijf al jaren aan een opvouwbare smartphone werkt. Die staat nu volledig op punt en is aan het grote publiek voorgesteld. Niet iedereen leek tevreden over het toestel. Dat bleek uit berichten op sociale media van testpersonen. Samsung zelf zegt dat het ging om een systeemfout die ondertussen al opgelost is en een fout van de testers zelf.

Opvouwbaar

De nieuwe Samsung Galaxy Fold wordt ook wel ‘het beste van twee werelden’ genoemd. Die term gebruikt de producent om de ervaring van de opvouwbare smartphone te beschrijven. De telefoon heeft eigenlijk twee schermen. Het kleinste zit op de buitenkant van de telefoon. Het lijkt vooral klein, want eigenlijk is het dat niet: het buitenscherm is groter dan het scherm van een iPhone SE.

Als je de smartphone openplooit, krijg je een scherm te zien dat meer lijkt op dat van een tablet dan op dat van een telefoon. Het scherm is opgebouwd uit verschillende lagen. De bovenste lijkt een beetje op een screen protector, maar is dat niet. In andere media verschenen al een heleboel artikels over mensen die vertellen dat hun Galaxy Fold al na één dag stuk is, maar Samsung zegt dat dat komt doordat ze dat bovenste laagje van hun scherm zelf verwijderd hebben – en dat zou wel kunnen verklaren waarom het scherm niet werkt.

Open en dicht vouwen

De smartphone is gebouwd om vijf jaar lang tot honderd keer per dag open en dicht te gaan. Al is dat niet altijd even makkelijk. De telefoon wordt samengehouden door een soort magneet en dat zorgt ervoor dat het niet zo simpel is om het toestel open te vouwen (geen aanrader voor vrouwen met kunstnagels). Als je het scherm volledig open plooit, hoor je een klik, al kan je het volledige scherm ook al gebruiken zonder dat het helemaal plat is. Echt bang hoef je niet te zijn, je moet al héél veel kracht op scherm zetten voor het kraakt.

Heel nuttig aan de telefoon is dat je op het ‘kleine’ scherm ook al heel wat kan doen. Als je dan beslist dat je het grotere scherm wil gebruiken, plooi je gewoon de smartphone open et voilà: de applicatie waar je mee aan het werken was, opent automatisch opnieuw. Het omgekeerde is jammer genoeg niet het geval. Om apps te kunnen blijven gebruiken als je de telefoon dichtklapt, moet je eerst instellen dat die blijven werken en dat is misschien niet zo handig.

newsmonkey

Kleurencombinaties

De Samsung Galaxy Fold komt in vier verschillende kleuren: zilver, zwart, groen en blauw. Bij de eerste twee is het scharnier hetzelfde kleur als de buitenkant van de smartphone, maar bij de laatste twee kan je dat kiezen. Daar is het scharnier standaard zilverkleurig (met de merknaam in een kleurtje), maar je kan ook voor een goud-groenig tussenstuk kiezen.

Nieuw bij Samsung

De Galaxy Fold heeft enkele nieuwe snufjes. Zo kan je verschillende applicaties op hetzelfde moment gebruiken. Je kan zelf makkelijk kiezen welk venster je waar wil zetten. Bovendien onthoudt de smartphone welke multi-active windows je eerder gekozen hebt. Nog nieuw aan de opvouwbare telefoon (behalve het feit dat je hem kan opplooien, dus) is dat hij geen audiopoort meer heeft. Als je de smartphone koopt, vind je ook onmiddellijk de Galaxy Buds, de draadloze oortelefoontjes, in de doos.

Samsung

Camera

Wat voor veel mensen een beslissende factor is bij het kopen van een smartphone, is de camera. Daar is bij het nieuwe Samsung-model niet veel aan veranderd. De kwaliteit van de camera’s blijft hetzelfde, maar er is er eentje bijgekomen. Op de achterkant van de (dichtgeklapte) smartphone zitten drie camera’s, op de voorkant maar één. Die dient om heel snel een selfie te maken. Aan de binnenkant van de telefoon vind je opnieuw twee camera’s, die je helpen de perfecte selfie te maken (als je een fotogeniek gezicht hebt, tenminste).

Batterij optimaliseren

Twee schermen verbruiken natuurlijk ook meer batterij dan één. Maar daar heeft Samsung ook rekening mee gehouden. Een intelligent optimalisatiesysteem voorspelt welke applicaties je nodig zal hebben. Het systeem berekent dat door je routine te volgen en op te slaan. Daarnaast werkt de smartphone ook met een soort ‘slimme batterij’. Die zorgt ervoor dat je het toestel niet overlaadt.

Kopen?

Wie geïnteresseerd is in de eerste opvouwbare smartphone, kan die vanaf 26 april pre-orderen. Vanaf 3 mei is de smartphone overal verkrijgbaar. Enig nadeel? Je moet er wel een dikke 2.000 euro voor overhebben (2.020 om precies te zijn) én je hebt ook best geen kunstnagels.

newsmonkey
Meer
door Redactie
Lees meer...