‘Scotty’ is de grootste Tyrannosaurus rex ter wereld

‘Scotty’ is de grootste Tyrannosaurus rex ter wereld

In de Canadese provincie Saskatchewan hebben wetenschappers de grootste Tyrannosaurus rex ter wereld gevonden. De dino kreeg de bijnaam Scotty, is maar liefst dertien meter lang en is bovendien ouder dan elke T. rex die tot nu toe gevonden werd.

In Saskatchewan, een provincie in Canada, leefde 66 miljoen jaar geleden de grootste Tyrannosaurus rex die tot nu toe gevonden is. Paleontologen vonden 65 procent van het skelet terug. Door dat te onderzoeken bleek dat Scotty maar liefst dertien meter lang was. De onderzoekers beschreven de dino zelfs als “de rex der rexen”, omdat hij zo speciaal was.

Robuust

Scotty is de grootste T. rex die paleontologen ooit vonden. Het vorig record stond op naam van de dino Sue, die 12,3 meter lang was. Volgens de onderzoekers is er heel veel verschil in de grootte en de bouw van dit soort dinosaurussen. Sommige zijn eerder fragiel, lang en mager, andere zijn robuuster. Scotty behoort tot die laatste categorie. Dat konden de wetenschappers afleiden uit zijn benen, heupen en zelfs zijn schouders. De botten wijzen er volgens de paleontologen op dat de T. rex bijna 9.000 kilogram zou gewogen hebben.

Eerder werden al grotere dinosaurussen dan Scotty gevonden. De grootste ooit was een plantenetende dinosaurus, die meer dan 40 meter lang en 20 meter hoog moet geweest zijn. Scotty is de grootste vleesetende jager die ooit opgegraven werd.

Gewelddadig

Scotty zou ook nogal een heethoofd geweest zijn. Over zijn hele skelet vonden de onderzoekers namelijk littekens terug op de botten. Die wijzen op verschillende zware verwondingen. Zo heeft de dino waarschijnlijk zijn ribben en kaken gebroken en zou een andere Tyrannosaurus rex in zijn staart gebeten hebben. Scotty was dus nogal gewelddadig, maar hij moet ook heel vaak de gevechten gewonnen hebben.

De grootste T. rex ter wereld is namelijk ook buitengewoon oud geworden. Door het groeiproces in zijn botten te bekijken, bleek dat hij ouder dan 30 jaar was toen hij stierf. Dat lijkt nu niet veel, maar voor een T. rex is dat bijzonder oud. De dino’s staan er namelijk om bekend om heel snel te groeien, maar ook heel snel te sterven.

Bijna dertig jaar

Het skelet van de dino werd al in 1991 ontdekt maar zat stevig vast in de ondergrond van zandsteen. Daardoor kostte het de paleontologen meer dan tien jaar om de botten boven te halen. De wetenschappers hebben die pas nu, bijna dertig jaar later, kunnen onderzoeken en de ontdekking was het wachten dus blijkbaar meer dan waard. Wie de dinosaurus in het echt wil zien, kan vanaf mei in het Royal Saskatchewan Museum terecht. Daar wordt Scotty namelijk tentoongesteld.

Gesponsorde artikelen