Left Right
scrollTop top

Sega releaset heruitgave van Mega Drive-console, maar is hun gameselectie aantrekkelijk genoeg?


Sega releaset heruitgave van Mega Drive-console, maar is hun gameselectie aantrekkelijk genoeg?

De Japanse gameproducent Sega heeft verklapt dat er een miniversie van de klassieke console Sega Mega Drive aankomt. De releasedatum: 19 september. Door dit museumstuk van onder het stof te halen, springt Sega mee op de trein van Nintendo en PlayStation om oude consoles in een nieuw jasje op de markt te brengen.

In Europa en Japan krijgt de miniconsole de naam Mega Drive Mini en in de VS de naam Genesis Mini. De console zal 79,99 euro kosten en er worden twee controllers bij geleverd. Sega is zelfs met de Japanse componist Yuzo Koshiro in zee gegaan om nieuwe muziek te maken voor het menu van de Mega Drive Mini.

De Sega Mega Drive Mini werd eigenlijk in 2018 al aangekondigd, maar de release liep vertraging op.

Veertig games

De Mega Drive Mini zal niet werken op ouderwetse cartridges, maar op ingebouwde, voorgeprogrammeerde software, ook wel pre-loaded games genoemd.

Er zijn maar liefst veertig games in de console geprogrammeerd. De westerse versie krijgt andere games dan de Japanse editie. Voor de westerse editie zijn tot nu toe de volgende games al aangekondigd: Altered Beast, Castlevania Bloodlines, Comix Zone, Dr. Robotnik’s Mean Bean Machine, Ecco the Dolphin, Gunstar Heroes, Shining Force, Sonic the Hedgehog, Space Harrier 2 en Toejam & Earl.

De overzetting van de oude Mega Drive-games naar de Mini Mega Drive-software werd trouwens uitgevoerd door M2. Dat is het bedrijf achter de Sega Ages-titels (oude Sega-games die heruitgegeven zijn voor de Nintendo Switch en PlayStation 2 en 3).

(Lees hier hoeveel retrogames en –toestellen eigenlijk waard zijn.)

Slechts één Sonic-spel?

Opvallend is dat (tot nu toe) enkel de eerste game uit de Sonic the Hedgehog-reeks aangekondigd is. In die reeks werden nochtans vier spelletjes (en één pinball-special) uitgebracht, die de console in de jaren 90 op de kaart gezet hebben en van Sonic een wereldberoemd figuurtje hebben gemaakt: Sonic the Hedgehog, Sonic the Hedgehog 2, Sonic the Hedgehog 3 en Sonic & Knuckles. Veel gamers schaften de console in de jaren 90 speciaal aan voor de Sonic-games.

In 2010 werd pas Sonic the Hedgehog 4: Episode I uitgebracht voor pc, PlayStation 3, Nintendo Wii en Xbox 360 als vervolg op Sonic & Knuckles. Of er toch nog namen uit de Sonic-reeks gelost zullen worden, is niet bekend.

(De nieuwe beelden van live-action Sonic-film doen iedereen huiveren.)

Oude concurrenten

Met deze move van Sega treedt de Japanse gameproducent weer even in concurrentie met zijn oude rivaal Nintendo, en bij uitbreiding ook PlayStation. Begin jaren 90 stonden Nintendo en Sega lijnrecht tegenover elkaar. Ze mikten allebei met hun games en consoles op een jong publiek. Daarmee stonden ook twee paradepaardjes tegenover elkaar, Sonic voor Sega en Super Mario voor Nintendo. Dat die twee aan mekaar gewaagd waren, is een understatement.

Van de Mega Drive gingen er uiteindelijk 30,75 miljoen exemplaren over de toonbank. Voor de SNES waren dat er 49,10 miljoen. Van duchtige concurrentie gesproken! Sega bracht daarna echter een nieuwe console uit, de Sega Saturn. Die werd een gigantische flop en kon niet opboksen tegen kleppers zoals de Nintendo 64 en de eerste PlayStation. Sega bracht eind jaren 90 nog de Dreamcast uit, in een poging om toch nog relevant te blijven op de consolemarkt, maar het toestel werd volledig overrompeld door de destijds revolutionaire PlayStation 2.

Eerder brachten Nintendo en Playstation al miniconsoles uit op eenzelfde manier als Sega nu doet: de PlayStation Classic en de Nintendo Classic Mini-series van de SNES en de NES. Al die miniconsoles waren razend succesvol. Of dat ook het geval zal zijn bij Sega, valt nog af te wachten. Wellicht worden er binnenkort meer titels van spelletjes gelost.

(Dit gratis online ‘Super Mario’-spel maakt ons echt misselijk en in de war.)

Dit zijn de 10 beste games van 2018.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  677.209
 • Aantal
  doden
  20.396