In het kort
- Het aantal slachtoffers van seksueel geweld in het Franse openbaar vervoer is sinds 2016 met 86 procent gestegen.
- In 2024 registreerde de politie 3.374 slachtoffers, een stijging van 6 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
- Zeven op de tien vrouwen in de regio Île-de-France hebben te maken gehad met seksueel geweld in het openbaar vervoer.
Een nieuw rapport van het Nationaal Observatorium voor Geweld tegen Vrouwen onthult een schokkende toename van seksueel geweld in het Franse openbaar vervoer. Het aantal slachtoffers is sinds 2016 met 86 procent gestegen. In 2024 registreerde de politie 3.374 slachtoffers, een stijging van 6 procent ten opzichte van 2023 en 9 procent ten opzichte van 2022.
De regio Île-de-France, waaronder Parijs valt, is een bijzondere hotspot. Zeven op de tien vrouwen in deze regio hebben te maken gehad met een vorm van seksueel geweld in het openbaar vervoer.
Slachtoffers en daders
Meer dan 90 procent van de slachtoffers zijn vrouwen, waarvan 75 procent jonger is dan 30 jaar. De daders zijn in 96 procent van de gevallen mannen, en in 21 procent van de incidenten handelen ze in groepsverband.
Stedenbouwkundig onderzoeker Manon Marguerit van de Gustave-Eiffel Universiteit benadrukt in het rapport dat seksuele intimidatie en ongewenste aanrakingen vaak worden afgedaan als triviaal, maar ernstige trauma’s kunnen veroorzaken. “Deze incidenten domineren de publieke perceptie, maar er zijn ook andere vormen van geweld die aandacht verdienen”, zegt ze.
Systemische problemen
Het rapport onderstreept de systemische problemen rond deze misdaden. Veel vrouwen kiezen ervoor om te zwijgen uit angst niet serieus te worden genomen of omdat ze denken dat de autoriteiten niet zullen ingrijpen. Slechts 7 procent van de slachtoffers doet aangifte bij de politie.
De gevolgen van deze geweldsincidenten zijn verstrekkend. Meer dan een derde van de slachtoffers voelt zich beschaamd, terwijl 70 procent woede ervaart en 60 procent verlangt naar maatschappelijke verandering. Vrouwen passen vaak hun gedrag aan, zoals het veranderen van routes, reistijden of kleding, om het risico te verkleinen.
Transportmedewerkers als daders
Het rapport belicht ook een verontrustend fenomeen: seksueel geweld door transportmedewerkers. Tussen 2005 en 2024 werden 152 gevallen geregistreerd, waarbij 67 procent van de slachtoffers minderjarig was en 23 procent een handicap had.
Oproep tot actie
Het Nationaal Observatorium voor Geweld tegen Vrouwen dringt aan op strengere achtergrondcontroles en beter toezicht op transportmedewerkers. Dit om te voorkomen dat recidivisten in gezaghebbende posities blijven. Alleen met uitgebreide systeemveranderingen kan Frankrijk deze epidemie van seksueel geweld effectief bestrijden.